Om Carl Eldhs Ateljémuseum

Välkommen till Carl Eldhs Ateljémuseum! Skulptören Carl Eldh (1873-1954) var en av Sveriges mest anlitade konstnärer under 1900-talets första hälft. I mer än tre decennier levde och arbetade han i den ateljé som idag är museum.

Museet

Den ovanliga träbyggnaden ritades 1919 av Ragnar Östberg, arkitekten bakom Stadshuset i Stockholm, och rymmer flera hundra verk från Eldhs långa, verksamma liv. I museet finns statyetter från skulptörens studieår i Paris, porträttbyster och skisser samt förlagor till kända verk som Ungdom, Löparna, Titanen och Brantingsmonumentet, allt sparat som när Eldh själv levde där. Denna välbevarade miljö har få motsvarigheter i Europa och är därför ett intressant dokument över skulptöryrkets speciella villkor och en framstående konstnärs liv.

Museet ligger i idylliska Bellevueparken, strax intill tättbebyggda Vasastan i Stockholm. Den skyddade miljön uppe på Bellevueberget och dess vidsträckta utsikt över Brunnsviken och Haga var viktiga faktorer när Carl Eldh valde ut platsen för sin ateljé. Här kunde han ta tillvara det för en konstnär så viktiga norrljuset och här hade han möjlighet att arbeta utomhus, i ateljéns trädgård. Fortfarande präglas miljön i och kring Eldhs ateljé av det ljus och lugn som en gång fick konstnären att bosätta sig här.

Byggnaden

I närmare tre decennier levde och verkade Carl Eldh i sin ateljé i Bellevueparken intill Roslagstull i Stockholm. Hans första 15 år efter hemkomsten från Paris 1904 hade präglats av en ambulerande tillvaro. Otaliga gånger flyttade Eldh mellan olika lokaler som fick tjänstgöra som tillfälliga ateljéer, ofta källarlokaler med takfönster eller gamla butiker med stora skyltfönster mot gatan.

Vid slutet av 1910-talet hittade han dock den plats strax utanför tullen som föreföll lämplig som permanent lösning, en högt belägen tomt i den idylliska 1700-talsparken med utsikt över Brunnsviken och stadens norra utkanter. Tillsammans med sin nära vän, den välrenommerade arkitekten Ragnar Östberg, planerade Carl Eldh en byggnad som både skulle vara funktionell som skulptörateljé och smälta samman med den äldre bebyggelsen i Bellevue. När ateljén stod klar 1919 hade parken berikats med ett hus som kombinerade ett modernt formspråk med traditionella material. Fasadens tjärade träpanel och takets beklädnad med gamla tegelpannor gav intryck av en byggnad som redan funnits på platsen i många år.

Carl Eldhs Ateljémuseums samling

Carl Eldhs Ateljémuseums samling består till största delen av skisser och gjutmodeller till Carl Eldhs egna verk. Det handlar om över 1000 studier och originalmodeller i gips, men även om skulpturer i lera, marmor och brons, varav omkring hälften är utställda i den välbevarade ateljén så som Eldh en gång lämnade dem. Porträtt av berömda kulturpersonligheter, politiker och kungligheter blickar ned på besökaren från de väggfasta hyllorna liksom rader av statyetter och nakenstudier. Förlagor till välkända statyer, skulpturgrupper och monument står tätt placerade på kavaletter och postament i de båda ateljérummen. De många skulpturerna samsas om utrymmet med konstnärens verktyg, teckningar och medaljer samt originella möbler. Eldhs ateljé rymmer även hans privata konstsamling med verk av kända och okända konstnärsvänner.

En inventering av samlingen har påbörjats men i brist på ekonomiska resurser saknas ännu en fullständig katalog.

Arkiv och bibliotek

Carl Eldhs Ateljémuseums samling innehåller även konstnärens efterlämnade bibliotek och ett förhållandevis omfattande arkivmaterial i form av brev, dokument, tidningsklipp och ett stort antal fotografier samt glasnegativ. Detta material återstår dock att sortera, registrera och arkivera innan det kan bli tillgängligt för forskare och allmänhet.

Fotografer till bilder i galleriet

Urban Jörén och Carl Hjelte

Innehållet i denna modul är ändrat av användare

Bildgalleri

  • Carl Eldhs Ateljémuseum Museum, Stockholm - 1
  • Carl Eldhs Ateljémuseum Museum, Stockholm - 2
  • Carl Eldhs Ateljémuseum Museum, Stockholm - 3

Carl Eldhs Ateljémuseum, Företagsinformation

Officiell information

Juridiskt namnStiftelsen Carl och Elise Eldhs Atelje
BolagsformÖvriga stiftelser eller fonder
Datum för upprättande01.01.1978
Org.nr:8020074202
ArbetsgivaravgiftRegistrerad
Aktiekapital0
Omsättn.intervall700 - 999
F-skattJa, registrerad för F-skatt
Registrerad för momsJa
SNI-bransch91020 Museiverksamhet

Exekutiva befattningar/Administration