Om Biometropol

Metropol i Karlshamn är en av de klassiska biograferna. Biografen närmar sig nu sin 90-årsdag som en ytterst modern och välbesökt biograf.

Om Biografen

Biografen lät uppföras 1923 av Kapten O.W Ericsson och ritades av arkitekt Axel Stenberg, vilken även hade ritat biografen Victoria i Malmö. Byggnaden är uppförd för biografverksamhet och så har det förblivit sedan dess. Exteriört präglas huset av stram enkelhet medan interiören andas historisk biograflyx. Varma färger och takets stjärnhimmel sätter sin prägel. Väggarna pryds av målningar med Blekingemotiv av Isidor Thörnström och lampetter, förutom den vackra målningen. Sedan 1937 hänger även saturnuslampor i taket.

Under åren har Metropol tillhört Europafilm och en kort tid SF. På 1980-talet togs biografen över lokalt igen av Carlshamns Bio AB och restaurerades bland annan med hjälp av Länsmuseet och Länsstyrelsen. Mycket av den forna glansen återställdes och tekniken förbättrades efterhand. Stolsparken byttes ut och minskades i volym.

2008 togs driften över av Toppab AB vilket sedan tidigare driver Centrum i Ronneby. 2011 var det dags för kanske den mest genomgripande satsningen i Biografens historia. Metropol blev digitaliserad, allt inom ljud och projektion byttes ut. Dessutom byggdes gradinen om med minskat antal rader och nya stolar. Från de ursprungliga dryga 300 platserna finns nu 154. Mycket arbete lades på att passa in den moderna tekniken utan att påverka interiören negativt. Samtidigt genomfördes viss restaurering av väggmålningarna.

Bildgalleri

  • Biometropol Biografer, Karlshamn - 1
  • Biometropol Biografer, Karlshamn - 2
  • Biometropol Biografer, Karlshamn - 3
  • Biometropol Biografer, Karlshamn - 4
  • Biometropol Biografer, Karlshamn - 5
  • Biometropol Biografer, Karlshamn - 6
  • Biometropol Biografer, Karlshamn - 7
  • Biometropol Biografer, Karlshamn - 8

Biometropol, Företagsinformation

Officiell information

Juridiskt namn

Toppab AB

Bolagsform

Aktiebolag

Datum för upprättande

30.11.2005

Org.nr:

5566920830

Arbetsgivaravgift

Registrerad

Aktiekapital

100000

Omsättn.intervall

3000 - 4999 tkr

F-skatt

Ja, registrerad för F-skatt

Registrerad för moms

Ja

SNI-bransch

59140 Filmvisning

Exekutiva befattningar/Administration

Visar 4 av 5