Om Tyresö slott

Tyresö slott, som är en del av Nordiska museet, ligger vackert beläget längst in vid Kalvfjärden söder om Stockholm. Slottet visar idag den siste ägarfamiljens fantastiska hem från sekelskiftet 1900. #nl# #nl#På området finns flera caféer, en restaurang, en trädgårdshandel och en inredningsbutik. På sommaren bjuder parken på många picknickställen och Notholmen har fina klippor för den badsugne. Välkomna!

Ett besök på slottet ger en inblick i hur man levde på ett slott för ungefär 100 år sedan och är en tidsresa genom olika tidslager. Riksrådet Gabriel Oxenstierna lät bygga ett slott med borgkaraktär på 1630-talet. På 1770-talet moderniserades slottet för att passa tidens mode och fick en romantisk slottspark då trädgårdsarkitekten Fredrik Magnus Piper utformade landets första engelska park. År 1892 köpte familjen Lagergren slottet och arkitekten Isak Gustaf Clason byggde om det i historieromantisk stil med 1600-talsslottet som förebild och inspiration.

Claes Lagergren ville att slottet och parken skulle bevaras som ett levande dokument över svensk historia och testamenterade Tyresöegendomen till Nordiska museet 1930.

Nordiska museet genomförde en omfattande invändig och utvändig renovering 1993–1997 och återskapade interiörerna som de såg ut när familjen Lagergren bodde här. Nästan ingenting finns kvar av 1600-talsmiljöerna, men inredningar och möbler från 1700- och 1800-talen bär tydliga spår av sina tidigare ägare. Entrévåningen inrymmer salonger, biblioteksrum, arbetsrum och matsal. Rummen är fyllda med spännande möbler, konstverk, böcker, prydnadssaker och bruksföremål. På övervåningen finns sovrum, gästrum och familjens privata kapell, men även ett exklusivt badrum från början av 1920-talet. I matsalen dukar husan just av efter middagen. Vinet är slut i glasen och av desserten finns bara resterna kvar.

Tyresö slott är öppet för besök på egen hand med audioguide under sommaren. Allmänvisningar hålls varje dag då även övervåningen med sovrum och kapell visas.

Tyresö slotts utvalda länkar

Innehållet i denna modul är ändrat av användare

Bildgalleri

  • Tyresö slott Museum, Tyresö - 1
  • Tyresö slott Museum, Tyresö - 2
  • Tyresö slott Museum, Tyresö - 3

Tyresö slott, Företagsinformation

Officiell information

Juridiskt namnNordiska Museet
BolagsformStiftelse/Fond
Datum för upprättande01.01.1971
Org.nr:8020024686
ArbetsgivaravgiftRegistrerad
Aktiekapital0
Omsättn.intervall-
F-skattJa, registrerad för F-skatt
Registrerad för momsJa
SNI-bransch91020 Museiverksamhet, 91030 Vård av historiska minnesmärken och byggnader och liknande sevärdheter

Exekutiva befattningar/Administration