Om Sverigekontakt

Välkommen till Sverigekontakt - en förening för alla världens svensktalande! Sverigekontakt är en förening med medlemmar över hela världen som är förenade i sitt intresse för Sverige, svenskt språk och svensk kultur.

Mer om oss

En viktig del är vårt stöd till svenskundervisningen vid finska högstadieskolor och gymnasier. Vi har också många kontakter med gymnasier och vuxenundervisning i andra länder i hela världen. Sverigekontakt skickar barn- och ungdomsböcker till de svenska skolorna i utlandet med antingen heltids- eller kompletterande undervisning. Föreningen arrangerar föreläsningar, seminarier och kurser utomlands kring det svenska språket och kulturen. En eller ett par gånger om året arrangerar vi också i Sverige svenskkurser på olika nivåer.

Andra aktiviteter inkluderar forskning gällande emigrationen genom Göteborg – framför allt till USA. Den forskningen börjar nu också inriktas mot dem som återvände till Sverige. Dessutom ingår i våra uppgifter vård av svenska minnesplatser, t.ex. den i Lützen över Gustav II Adolf.

Föreningen har H.M. Konung Carl XVI Gustaf som beskyddare.

Kurser och Stipendier

Sverigekontakt uppmuntrar och stödjer dem som vill lära sig svenska och förbättra språkkunskaperna genom att anordna kurser, seminarier, föreläsningar och genom att dela ut stipendier för svenskstudier. Sedan flera år anordnar vi och Billströmska folkhögskolan gemensamt en internationell svenskkurs under tre sommarveckor. Två gånger om året erbjuder vi stipendier till ungdomar som kan svenska och bor i andra länder att studera en termin på en svensk folkhögskola för att förbättra sina kunskaper i det svenska språket och om Sverige.

Särskilda kortare seminarier och föreläsningar ordnar vi också i samarbete med lärarförbund i olika länder. Svensklärarförbund och skolor i Finland, Island, de baltiska länderna, Polen och Tyskland har regelbundet under en längre period begärt och fått besök av våra föreläsare.

Göteborgs-emigranten

Göteborgs-Emigranten är ett samarbetsprojekt mellan Landsarkivet i Göteborg (arkivmyndighet och -depå för Göteborgs och Bohus län, Älvsborgs län och Skaraborgs län), Historiska institutionen vid Göteborgs universitet, Göteborgs kommun (Göteborgs Stadsmuseum) och Riksföreningen Sverigekontakt.

Projektets mål är att dokumentera och beskriva Göteborgs emigrations- och immigrationshistoria genom registrering av emigranter och immigranter, insamling av emigrantminnen samt intervjuer med Göteborgsemigranter m.m.

Lützenfonden

I vår förenings uppgifter ingår att vårda svenska minnesmärken i utlandet och att i vårt arkiv bevara lämningar av svenska aktiviteter i främmande land. Vi samarbetar nära med Stiftelsen Lützenfonden, som har till uppgift att bevara minnesplatsen i Lützen samt att vårda Gustav II Adolfs minne.

Minnesmärken

Sedan en tid tillbaka finns det möjlighet för vem som helst att elektroniskt rapportera till Riksföreningen Sverigekontakt om ett svenskt minnesmärke i utlandet. Rapporten lämnar man genom att fylla i ett särskilt formulär som finns på vår hemsida. Denna plattform är tänkt att framöver fungera som själva navet i föreningens minnesmärkesprojekt. Läs mer om minnesmärken

Innehållet i denna modul är ändrat av användare

Äger du företaget?

Logga in
  • Sverigekontakt Ideell förening, samhällstjänster, Göteborg - 1
  • Sverigekontakt Ideell förening, samhällstjänster, Göteborg - 2
  • Sverigekontakt Ideell förening, samhällstjänster, Göteborg - 3

Sverigekontakt, Företagsinformation

Officiell information

Juridiskt namn

Sverigekontakt

Bolagsform

Ideell förening

Datum för upprättande

01.01.1971

Org.nr:

8572014085

Arbetsgivaravgift

Registrerad

Aktiekapital

0

Omsättn.intervall

-

F-skatt

Nej, inte registrerad för F-skatt

Registrerad för moms

Nej

SNI-bransch

94990 Verksamhet i andra intresseorganisationer

Exekutiva befattningar/Administration

Finansiell information

Omsättning

-

Vinstmarginal

-

Anställda

0

Möjliga telefonnummerformat

03181865003-181 86 50031-81 86 500318-186 50