Om Svalorna Latinamerika

Vi har sedan starten 1959 verkat för att mänskliga rättigheter ska respekteras. Att barn, ungdomar och kvinnor ska få ökat inflytande i samhället och förbättrade livsvillkor. Vi är en partipolitisk och religiöst oberoende organisation som arbetar på gräsrotsnivå med lokala samarbetsorganisationer i Bolivia, Guatemala, Nicaragua och Peru med fokus på demokrati och påverkan, jämlikhet och hållbar utveckling.

Utvecklingsprojekt

Sedan 2007 driver Svalorna Latinamerika 5-åriga projekt med och för kvinnor och barn i marginaliserade områden i Bolivia, Guatemala, Nicaragua och Peru.

Machokulturen i Latinamerika är en av anledningarna till problem som den höga andelen feminicidios (kvinnomord i nära relationer), könsbaserat våld, oönskade tonårsgraviditeter, trafficking och barnsexhandel. Grundläggande för Svalorna Latinamerikas arbete är därför att verka för en förändrad mansroll.

Projekten är rättighetsbaserade och med deltagande av målgruppen både i planeringen och i verksamheten. Projekten går ut på att stärka målgruppens kapacitet till förändring genom organisering, utbildning och påverkansarbete.

Bolivia

De hopväxta städerna El Alto och La Paz, har länge varit mottagare av migration från landsbygden, vilket har lett till en stor andel unga fattiga människor. Många av dessa lever med en kultur av andinska rötter med stark urban påverkan. Staden El Alto grundades 1940 och hade då 1 087 invånare. Idag har El Alto över en miljon invånare, vilket gör den till Bolivias näst största stad, med La Paz på tredje plats.

Enligt INE (Bolivias statistiska centralbyrå) lever 73 procent av El Altos befolkning i fattigdom, utan tillräcklig tillgång till grundläggande utbildning, hälsa och/eller lämpliga bostäder. Regionen är hårt drabbad av klimatförändringar med smältande glaciärer som leder till vattenbrist.

Diskriminering på grund av bland annat kön, ålder eller sexuell läggning är utbredd, och åtföljs ofta av våld.

Guatemala

Guatemala är ett av världens farligaste länder för kvinnor. Flera hundra kvinnor mördas varje år av sin partner.

Inbördeskriget som pågick mellan 1960 och 1996 har lämnat djupa spår och kvinnor och urfolk är fortfarande de som är mest utsatta både ekonomiskt och socialt.

Svalorna Latinamerika stödjer verksamhet med barn och ungdomar gällande sexuella rättigheter en förändrad mansroll.

Nicaragua

Ungefär hälften av de som bor i Nicaragua är under arton år. Det är ofta de som drabbas hårdast av fattigdomen och olika typer av våld, som exempelvis barnsexhandel. Många av landets barn och unga nekas dagligen sina rättigheter såsom god hälsa, utbildning, och skydd mot skadligt arbete. Enligt lag ska alla barn i Nicaragua delta i en grundskoleutbildning på sex år. Den ska vara gratis och tillgänglig för alla. Men verkligheten ser annorlunda ut. Vart femte barn börjar inte ens skolan och knappt vart tredje går klart hela grundskolan. Hundratusentals unga arbetar och det är inte ovanligt att familjen är helt beroende av inkomsten från en minderårig. Detta arbete är en av riskfaktorerna för barnsexhandel. Andra bidragande riskfaktorer är sexuellt utnyttjande, våld inom familjen, arbetslöshet samt missbruk av droger.

Peru

De senaste åren har Peru präglats av en stark ekonomisk utveckling främst baserad på en expanderande gruvindustri. Sedan 2004 har fattigdomen i regionen Arequipa minskat från 34 procent till cirka 20 procent. Minskningen gäller dock de större städerna i regionen. I de rurala och andinska regionerna är fattigdomen fortfarande hög. Många flyttar till städer som Lima, Arequipa och Majes för jobb och studier.

Svalorna Latinamerika har funnits i Peru sedan 1960 när de första volontärerna från Sverige ankom med båt till Lima för att ta över verksamheten i ett nedlagt barnhem. I början av 1990-talet flyttades verksamheten i Peru till departementet Arequipa med fokus på kvinnor och barns rättigheter och en hållbar utveckling på landsbygden. Idag arbetar Svalorna Latinamerika i området Castilla Media som ligger ca sex timmar med bil från huvudorten Arequipa.

Bli medlem

Svalorna Latinamerika arbetar för att minska fattigdom och undanröja dess orsaker. Vi samarbetar med lokala organisationer för mänskliga rättigheter och hållbar utveckling. Tillsammans skapar vi möjligheter för kvinnor, barn och ungdomar att förbättra sina livsvillkor.

Som medlem stödjer du det arbete vi utför med våra partnerorganisationer i Bolivia, Guatemala, Nicaragua och Peru.

Medlemsavgift:

Ordinarie medlemsavgift: 250 kr

Pensionärer: 190 kr

Ungdomar under 20 år, studenter och arbetslösa: 125 kr

Medlemsavgiften gäller för ett kalenderår.

Innehållet i denna modul är ändrat av användare

Äger du företaget?

Logga in
  • Svalorna Latinamerika Hjälporganisationer, Stockholm - 1
  • Svalorna Latinamerika Hjälporganisationer, Stockholm - 2
  • Svalorna Latinamerika Hjälporganisationer, Stockholm - 3
  • Svalorna Latinamerika Hjälporganisationer, Stockholm - 4
  • Svalorna Latinamerika Hjälporganisationer, Stockholm - 5
  • Svalorna Latinamerika Hjälporganisationer, Stockholm - 6
  • Svalorna Latinamerika Hjälporganisationer, Stockholm - 7
  • Svalorna Latinamerika Hjälporganisationer, Stockholm - 8
  • Svalorna Latinamerika Hjälporganisationer, Stockholm - 9
  • Svalorna Latinamerika Hjälporganisationer, Stockholm - 10

Svalorna Latinamerika, Företagsinformation

Officiell information

Juridiskt namn

Svalorna Latinamerika

Bolagsform

Ideell förening

Datum för upprättande

01.01.1971

Org.nr:

8020033083

Arbetsgivaravgift

Registrerad

Aktiekapital

0

Omsättn.intervall

-

F-skatt

Ja, registrerad för F-skatt

Registrerad för moms

Nej

SNI-bransch

88994 Humanitära insatser

Exekutiva befattningar/Administration

Finansiell information

Omsättning

-

Vinstmarginal

-

Anställda

0