Om Sandviks Idrottsklubb

Välkommen till Sandviks Idrottsklubb!

Invigning Sandviks IP 1937

Sandviks idrottsklubb hade i många år haft en idrottsplats uppe vid Folkets Park, men man tyckte den inte motsvarade de krav man hade för den stora verksamhet som klubben hade.

Eftersom många års diskussioner och letande hittade man en lämplig plats för en idrottsplats nere vid Lövösundet. Den 18 juli 1937 var det dags för invigningen av idrottsplatsen.

Planeringen av den nya idrottsplatsen började redan 1929, men kom att ligga nere några år innan man började arbeta med frågan på allvar igen 1934.

Nu fanns det ingen kommun eller offentlig verksamhet som skulle ta ansvaret för byggandet av den nya idrottsplatsen utan det var helt upp till klubbens medlemmar och frivilliga arbetsinsatser för att drömmen om en ny idrottsplats skulle bli av. Sandviks Ångsåg bidrog dock med virke och pengabidrag till den nya idrottsplatsen. Klubben hade också fått statliga pengar i form av tipsmedel på 3.000 kr 1935 och 5.000 kr 1936.

Svenska Cupen Kvartsfinal 1946

På 1940-talet och en bit in på 50-talet kunde norrländska lag inte gå upp till allsvenskan då fotbollsförbundet hade dragit en gräns vid Gävle att inga lag norr om staden kunde spela i allsvenskan på grund av de långa avstånden, men det gick bra för lagen att tävla i Svenska Cupen.

Sandvik var på 40-talet en av norra Sverige bästa lag och var det enda lag från Västerbotten som kunde tävla i Svenska Cupen 1946. I den första omgången hade laget tagit tåg ned till Västerås för att i första omgången besegra IFK Västerås med 2-1 på bortaplan. I den andra omgången besegrade man Norrbottens representanter Munksund-Skuthamn med 3-1 på hemmaplan och nu var man klara för kvartsfinal i Svenska Cupen för första gången i klubbens historia och som första lag från Västerbotten överhuvudtaget.

Klubbens medlemmar väntade ivrigt på resultaten från matchen IFK Norrköping-AIK där man visste att man skulle få möta IFK Norrköping med bröderna Nordahl från Hörnefors på hemmaplan ifall Norrköping skulle vinna. Nu vann AIK matchen så resan gick ner till Stockholm och nationalarenan Råsunda istället

Söndagen den 14 juli sprang Sandviksspelarna in på en solindränkt Råsunda inför 4.765 åskådare. Det var säkert ett stort äventyr för spelare att få spela på en arena som de aldrig sett maken till förut och för många var det säkert också det första besöket i huvudstaden. Själva fotbollsplanen var också mycket större och tungsprungen än vad man var van vid i Västerbotten.

Innehållet i denna modul är ändrat av användare

Bildgalleri

  • Sandviks Idrottsklubb Idrottsorganisation, Umeå - 1
  • Sandviks Idrottsklubb Idrottsorganisation, Umeå - 2
  • Sandviks Idrottsklubb Idrottsorganisation, Umeå - 3
  • Sandviks Idrottsklubb Idrottsorganisation, Umeå - 4
  • Sandviks Idrottsklubb Idrottsorganisation, Umeå - 5
  • Sandviks Idrottsklubb Idrottsorganisation, Umeå - 6
  • Sandviks Idrottsklubb Idrottsorganisation, Umeå - 7
  • Sandviks Idrottsklubb Idrottsorganisation, Umeå - 8
  • Sandviks Idrottsklubb Idrottsorganisation, Umeå - 9
  • Sandviks Idrottsklubb Idrottsorganisation, Umeå - 10

Sandviks Idrottsklubb, Företagsinformation

Officiell information

Juridiskt namnSandviks Idrottsklubb
BolagsformIdeell förening
Datum för upprättande01.01.1971
Org.nr:8940001558
ArbetsgivaravgiftRegistrerad
Aktiekapital0
Omsättn.intervall-
F-skattNej, inte registrerad för F-skatt
Registrerad för momsNej
SNI-bransch93120 Sportklubbars och idrottsföreningars verksamhet

Exekutiva befattningar/Administration