Om Promobila AB

Stiftelsens syfte är att främja utvecklingen av tekniska hjälpmedel för handikappade så att de kan få ett mer aktivt liv. Vår uppgift är att stödja forskning och utveckling av tekniska hjälpmedel samt att se till att de kommer i produktion och når de behövande.

Vår historia börjar med Per Uddén

Historien om Stiftelsen Promobilia är nära sammanlänkad med läkaren och uppfinnaren Per Uddén (1925-2002). I sitt arbete som praktiserande läkare blev han tidigt intresserad av de rörelsehandikappades problem. Några år före sin bortgång 2002 hedrades Per Uddén av Karolinska Institutet, som utnämnde honom till hedersdoktor för hans insatser för rörelsehandikappade och dyslektiker.

Mest känd är Per Uddén för sina insatser för de rörelsehandikappade. Under sin tid som läkare i Kälarne och Timrå kom han i kontakt med personer som var i behov av bättre rullstolar än de som fanns tillgängliga på 60-talet. Per Uddén menade att rullstolen skulle ge de handikappade ett mer aktivt liv. Rullstolen skulle vara lätt att ta sig fram med, både inomhus och utomhus, på gator och torg, men även i viss terräng. Missbelåten med vad som fanns såg Per Uddén ingen annan lösning än att själv konstruera en eldriven rullstol.

För att förverkliga idén om en eldriven rullstol räckte det inte att lösa alla tekniska problem. Det behövdes pengar också. När utvecklingsstöd inte beviljades startade Per Uddén Stiftelsen Teknisk Hjälp åt Handikappade – numera Stiftelsen Promobilia. Inom stiftelsen engagerades ett trettiotal personer som arbetade ideellt. Genom försäljning av brevmärken och enklare prydnadsvaror till företag och privatpersoner lyckades stiftelsen samla in de medel som krävdes för utvecklingen av elrullstolarna.

Stiftelsen var framgångsrik i sin strävan att samla in medel till gagn för de handikappade. Även förvaltningen av insamlande medel var lyckosam. En stor del av stiftelsens medel kunde användes till att finansiera projekt i Permobil AB.

Rullstolen blev Permobil

Per Uddéns uppfinning av den eldrivna rollstolen utvecklades i Permobil AB. Med Timrå som centrum har utveckling, produktion och försäljning av elektriska rullstolar pågått sedan mitten av 1970-talet.

Permobil AB säljs

För att i än högre grad än tidigare kunna fokusera på sin huvuduppgift, att stödja utvecklingen av tekniska hjälpmedel för handikappade, har Permobil AB under år 2005 sålts till Nordic Capital. Intäkterna från försäljningen ger stiftelsen ökade resurser att långsiktigt kunna bidra till utvecklingen av tekniska hjälpmedel för handikappade, samtidigt som Permobil får en ägare som har kapital och kompetens att driva bolaget framåt till gagn för alla.

Promobila ABs utvalda länkar

Innehållet i denna modul är ändrat av användare

Promobila AB, Företagsinformation

Officiell information

Juridiskt namnStiftelsen Promobilia
BolagsformÖvriga stiftelser eller fonder
Datum för upprättande01.01.1971
Org.nr:8892005797
ArbetsgivaravgiftRegistrerad
Aktiekapital0
Omsättn.intervall-
F-skattNej, inte registrerad för F-skatt
Registrerad för momsNej
SNI-bransch72190 Annan naturvetenskaplig och teknisk forskning och utveckling

Exekutiva befattningar/Administration