Om Prins Eugens, Waldemarsudde

Prins Eugens Waldemarsudde, som ursprungligen var bostad åt prins Eugen, är idag ett konstmuseum. Prinsen var en av sin tids främsta landskapsmålare och konstsamlare. Året runt visas verk ur samlingarna och tillfälliga utställningar. Museet är omgivet av en vacker trädgård.

Mer om Waldermarsudde

Museet består av huvudbyggnaden, ”Slottet”, som uppfördes 1903-1905 som bostad åt prins Eugen, samt galleribyggnaden som tillkom 1913. Arkitekten Ferdinand Boberg ritade båda byggnaderna, dock i nära samarbete med prins Eugen. Prinsen, som var son till kung Oscar II och drottning Sophia, var en av sin tids främsta landskapsmålare. Han var också en betydande konstsamlare och en central gestalt i svenskt kulturliv.

I Slottets bottenvåning kan man besöka prins Eugens sällskapsvåning som är bevarad från hans tid. I byggnadens övre plan samt i Galleriet visas verk ur samlingarna växelvis med tillfälliga utställningar. Utställningsverksamheten omfattar verk av både nutida konstnärer och konstnärer som var samtida med prins Eugen. I prinsens vackra park och trädgård finns skulpturer av bland annat Carl Milles. Här finns också historiska byggnader som exempelvis Linoljekvarnen från 1785.

Genom prins Eugens testamente tillföll Waldemarsudde med samlingarna svenska staten år 1947. Förvaltningen anförtroddes Stockholms stad. En särskild styrelse tillsattes, enligt testamentet, som har det omedelbara ansvaret för egendomens vård och drift. År 1995 övergick förvaltningen i statlig regi. Från och med 1 juli 2017 är Prins Eugens Waldemarsudde en självständig stiftelse med statliga bidrag. Museets styrelse och överintendent bedriver verksamheten i enlighet med föreskrifterna i prins Eugens testamente.

Museets grundläggande uppgift är att vårda och bevara anläggningarna och samlingarna samt att tillgängliggöra dessa för besökare. Särskilda styrdokument har utarbetats för skötseln av trädgård och park, för byggnadernas underhåll och konstsamlingarnas fortbestånd. Genom utställningar och program förverkligas donatorns förhoppning om en vitaliserad verksamhet. Prins Eugens kulturella engagemang kännetecknades av öppenhet och lyhördhet med stor spännvidd. Målsättningen är att vidareutveckla och förnya den konstbildande tradition för vilken prins Eugen framsynt verkade som konstnär, inspiratör och konstsamlare. Huvudinriktningarna för utställningsverksamheten utgörs av måleri från sekelskiftet 1900 och framåt, samt konsthantverk och design.

Prins Eugens, Waldemarsuddes utvalda länkar

Innehållet i denna modul är ändrat av användare

Bildgalleri

  • Prins Eugens, Waldemarsudde Museum, Stockholm - 1
  • Prins Eugens, Waldemarsudde Museum, Stockholm - 2
  • Prins Eugens, Waldemarsudde Museum, Stockholm - 3
  • Prins Eugens, Waldemarsudde Museum, Stockholm - 4
  • Prins Eugens, Waldemarsudde Museum, Stockholm - 5
  • Prins Eugens, Waldemarsudde Museum, Stockholm - 6
  • Prins Eugens, Waldemarsudde Museum, Stockholm - 7
  • Prins Eugens, Waldemarsudde Museum, Stockholm - 8

Prins Eugens, Waldemarsudde, Företagsinformation

Officiell information

Juridiskt namnStiftelsen Prins Eugens Waldemarsudde
BolagsformStiftelse/Fond
Datum för upprättande01.01.1978
Org.nr:8020073030
ArbetsgivaravgiftRegistrerad
Aktiekapital0
Omsättn.intervall-
F-skattJa, registrerad för F-skatt
Registrerad för momsJa
SNI-bransch91020 Museiverksamhet, 47789 Övrig specialiserad butikshandel, 56100 Restaurangverksamhet

Exekutiva befattningar/Administration

Omdömen om Prins Eugens, Waldemarsudde

Annsofi

mer än ett år sedan

Fantastisk miljö om man tycker om det klassiska. Lite mer textilier för ljudmiljön kanske... Bakverken är goda men maten är sådär. Fiskgryta med några små vita sega bitar i botten, mest bönor. Tomatgrund som smakade ketchup. Ni kan bättre!
Dock värt ett besök för miljön och en kaka! Trevlig personal.

Möjliga telefonnummerformat

085458370008-545 837 00085-458 37 000854-58 37 00085-4583700