Om Livsmedelsverket
Livsmedelsverket är en statlig myndighet som har till uppgift att i konsumenternas intresse arbeta för säkra livsmedel, inklusive dricksvatten, redlighet i livsmedelshanteringen och bra matvanor.
Livsmedelsverket är Sveriges expert- och centrala kontrollmyndighet på livsmedelsområdet. Vi arbetar för säker mat och bra dricksvatten, att ingen konsument ska bli lurad om vad maten innehåller och för bra matvanor. Det är vårt recept på matglädje.
Mat, dricksvatten och matvanor är centrala för ett hållbart samhälle. Därför är miljöfrågor integrerade i Livsmedelsverkets uppdrag.
Några exempel på hur vi arbetar:
- Vi kontrollerar själva äggpackerier, större mejerier, fiskanläggningar med mera och har ständig kontroll på alla slakterier, totalt drygt 1 200 anläggningar.
- Alla fyrfota djur besiktigas av en veterinär från Livsmedelsverket både före och efter slakt. 2016 besiktigades cirka 3,3 miljoner tamboskap, ren och vilt.
- I Livsmedelsverkets laboratorium analyseras årligen cirka 7 000 prover för att undersöka om det finns läkemedelsrester eller bekämpningsmedel i livsmedel.
- Vår webbplats erbjuder vetenskapligt grundad, oberoende och uppdaterad information om mat. Under 2016 hade den drygt 6,5 miljoner besök.
Innehållet i denna modul är ändrat av användare