Om Kristianstads Kvinnojour

Lever du med våld i nära relation? Då finns vi här för dig!

Vad är Kvinnojouren?

Kristianstad kvinnojour är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden förening. Föreningen ska verka för att skapa förutsättningar ur ett kvinnoperspektiv präglat av respekt för alla människors lika värde, socialt ansvar, hederlighet och öppenhet. Föreningens fokus är att hjälpa och stötta kvinnor och barn som är utsatta för våld i nära relation. Föreningen bildades i maj 1999 och jourverksamheten startade den 1 oktober 1999. Föreningen är medlem i UNIZON, Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund. Kristianstad kvinnojour stöttar, skyddar, förebygger och påverkar utifrån en kunskap om våld, genus och makt. Våra värdeord är att inkludera, utmana, inspirera och vara professionella.

Våld i nära relation

Det är viktigt att minnas, att misshandeln inte börjar när första slaget faller. Processen startar långt tidigare.

När själva misshandeln börjar, har mannen redan ”grepp” om kvinnan. Hon tror att hon är hjälplös utan honom och vill dölja det för yttervärlden. Ingen ska få veta att han slår henne. Hon tar på sig skulden för att han slår. Det är hon som är en dålig människa, känner hon. Därför kan de hålla fasaden i många år.

Mannen växlar mellan våld och värme, han är ofta väldigt snäll och ömsint, fram till nästa gång han slår. Ofta tar han också hand om henne efter misshandeln, sköter hennes skador och plåstrar om.

Denna ombytlighet gör att hon försöker bortse från att han slår och fokuserar på de stunder då han är snäll.

Oftast slutar misshandeln med ett samlag, vilket egentligen är en våldtäkt. Hon underkastar sig samlag istället för att bli misshandlad eller ihjälslagen. Hon tycker kanske inte att det är en våldtäkt. Hon kan säga att han aldrig våldtagit henne, men efter en tid kan hon berätta att mannen ofta vill ha samlag efter att ha slagit. Hon går med på det för då blir han lugn.

En kvinna behöver inte vara inlåst för att vara fånge i ett förhållande. Rädsla, psykisk misshandel och fysisk utmattning gör att hon inte klarar av att fly från terrorn. Att ta sig ur ett förhållande där mannen regelbundet misshandlar och hotar är svårt och kvinnan behöver stöd. Men steg för steg, lite i sänder, kan hon förbereda sig för att lämna honom.

Kristianstads Kvinnojours utvalda länkar

Innehållet i denna modul är ändrat av användare

Äger du företaget?

Logga in
  • Kristianstads Kvinnojour Krisjour, Kristianstad - 1
  • Kristianstads Kvinnojour Krisjour, Kristianstad - 2
  • Kristianstads Kvinnojour Krisjour, Kristianstad - 3

Kristianstads Kvinnojour, Företagsinformation

Officiell information

Juridiskt namn

Kristianstads Kvinnojour

Bolagsform

Ideell förening

Datum för upprättande

06.08.1999

Org.nr:

8382021791

Arbetsgivaravgift

Registrerad

Aktiekapital

0

Omsättn.intervall

-

F-skatt

Nej, inte registrerad för F-skatt

Registrerad för moms

Nej

SNI-bransch

88993 Övriga öppna sociala insatser för vuxna

Exekutiva befattningar/Administration

Finansiell information

Omsättning

-

Vinstmarginal

-

Anställda

0

Kategorier

Möjliga telefonnummerformat

04421301304-421 30 13044-21 30 130442-130 13