Om He-Li Urverkstad

Hos oss kan du reparera allt från stora golvur till små damur. Vi har över 30 år i branschen och är båda utbildade i yrket. Här kan Du byta batteri på din klocka och köpa ett nytt klockarmband. Behöver träet i vägguret frächas upp, säljer vi en möbelpolish som är miljövänlig och passar till gamla fodral. Vi har även lite väckarklockor i vårt sortiment.

Ur historia

För dig som vill veta mer om just din klocka. Här kan du hitta lite kortfattad historia om olika kända och mindre kända urfabrikat.

Vi letar ständigt fakta för att kunna uppdatera sidan med nya fabrikanter, du har att se fram emot historia om bl.a. Kinzle, Japy och G W Linderoths urfabrik.

Företaget

Vi lagar allt som går. Vi tar emot allt, tornur till små damur, 1600-tals klockor till 2000-talets avancerade teknik. Vi rengör klockan och byter ut det som behövs eller lagar befintlig del om det går. Idag är det svårt att få tag i reservdelar till en del gamla ur, då kan vi tillverka en ny del. När du lämnar in klockan till oss gör vi ett kostnadsförslag d.v.s. vi undersöker din klocka och ser vad som är fel. Sedan kontaktar vi dig och ger ett cirka pris. Ibland är det svårt att se alla fel då klockan kan vara väldigt smutsig. Hittar vi några fler fel ringer vi Er först innan vi fortsätter reparera klockan. När vi har fått klartecken från er sätter vi igång med Er klocka.

En reparation på ett väggur tar ca 4-6 veckor, beroende på vad som måste göras, i vissa fall kan det ta längre tid. Vi kollar klockan i två veckor innan vi lämnar ut den så vi ser att den går bra. Vi ruckar ( justerar fortning/saktning) den om det behövs.

I en översyn ingår följande: Isärtagning, rengöring, polering av tappar, ihop plockning, justering, oljning, koll och ev. ruckning.

I de flesta fall räcker det inte bara med en rengöring, beroende på hur gammal och sliten klockan är.

Man byter då även lager och, i vissa fall måste man även byta tappar.

Skötsel av ett armbandsur

Fukt och damm är de största bovarna som får din klocka att sluta fungera! Gäller först och främst dagens kvartsur. Om du får in fukt i klockan bör du lämna den till en urmakare snarast. Blir det inte rost, så blir det beläggningar som senare leder till stort haveri!

Sprucket glas släpper in fukt och damm, bör då bytas. Sliten krona eller om kronan är borta, kommer det in fukt och damm i klockan. Detta bör åtgärdas snarast. Vill du ha ett mindre repigt glas och mindre slitage på boetten, bör du ha klockan på vänster arm (förutsatt att du är högerhänt) med tavlan och glaset uppåt.

Ta av dig klockan för natten. Den måste också få vila. Rengör ditt metallband ofta. Byt läderbandet ofta. När det spricker på undersidan måste det bytas ut.

Skötsel av väggur

Vi har sett otaliga exempel på klockor som hängt i stugor, suttit i kök i flera år. Gammal olja och damm blir då ett utmärkt slipmedel vilket sliter ut klockorna i förtid. Väggur hängande i kök bör lämnas till service ca vart 5:e år. Övriga väggur ca vart 10:e år.

Klockor som hängt stilla länge eller legat på vinden, rekommenderar vi att renovera innan den dras upp. Då de gamla oljorna utgör slipmedel och förstör din klocka.

Våt torka aldrig fodralet. Om du ska rengöra fodralet, använd en torr trasa eller en trasa med lite mild möbelpolish på. Trä fodral mår bra av lite möbelpolish då och då.. Torka aldrig en guldpendyl med en våt trasa (se video nedan). Använd istället en mjuk bomullstrasa och väldigt försiktigt. Då slipper man röda och bruna fläckar på fodralet eller att förgyllningen lossnar.

Vissa gamla klenoder ska man inte restaurera, utan konservera. I vissa fall kan klockan förlora sitt värde om den restaureras. Däremot bör man konservera, dvs: att man gör ett visst underhåll för att inte klockan förstörs ännu mer. Byter du verk i klockan förlorar den sitt värde och sin charm.

Innehållet i denna modul är ändrat av användare

Bildgalleri

  • He-Li Urverkstad Klockor - Urmakare, Umeå - 1
  • He-Li Urverkstad Klockor - Urmakare, Umeå - 2
  • He-Li Urverkstad Klockor - Urmakare, Umeå - 3
  • He-Li Urverkstad Klockor - Urmakare, Umeå - 4
  • He-Li Urverkstad Klockor - Urmakare, Umeå - 5
  • He-Li Urverkstad Klockor - Urmakare, Umeå - 6
  • He-Li Urverkstad Klockor - Urmakare, Umeå - 7
  • He-Li Urverkstad Klockor - Urmakare, Umeå - 8
  • He-Li Urverkstad Klockor - Urmakare, Umeå - 9
  • He-Li Urverkstad Klockor - Urmakare, Umeå - 10

He-Li Urverkstad, Företagsinformation

Officiell information

Juridiskt namnHe-Li Urverkstad Handelsbolag
BolagsformHandelsbolag
Datum för upprättande17.11.1999
Org.nr:9696640706
ArbetsgivaravgiftNej
Aktiekapital0
Omsättn.intervall-
F-skattJa, registrerad för F-skatt
Registrerad för momsJa
SNI-bransch95250 Reparation av ur och guldsmedsvaror

Exekutiva befattningar/Administration

Helén Ann C Holmström JonssonBolagsman
Marie Liselott HolmströmBolagsman