Tillbaka till artikelarkivet
Artikeln innehåler sponsrat innehåll

Bor du i en kattälskande kommun?

Bor-du-i-en-kattalskande-kommun.jpg
Bor-du-i-en-kattalskande-kommun.jpg

Tycker du om katter och undrar om din kommun är kattvänlig? Det finns flera faktorer som kan avgöra hur kattvänlig en kommun är, och du kan enkelt ta del av en lista som sammanställt vilka kommuner som är mest kattälskande i Sverige. Läs vidare för att lära dig mer om hur du kan ta reda på om du bor i en kattälskande kommun eller inte.

Hur vet man om ens kommun är kattvänlig?

Det finns flera indikationer som kan avgöra om du bor i en kattvänlig kommun eller inte. De flesta väljer att ta del av hemsidan Kattly.se, som har sammanställt en lista baserat på information från Jordbruksverket. Genom att ta del av antal registrerade katter och Sveriges befolkningsmängd, kan man enkelt ta reda på vilka kommuner som är kattvänligare än andra. Denna information visade bland annat att det fanns totalt 422 655 registrerade katter i Sverige under år 2023.

Sedan finns det även andra indikationer som kan avgöra om din kommun är kattvänlig eller inte. Förutom att ta reda på om det finns många kattägare i området, har en del kommuner även aktiva katthem och kattföreningar. Om din kommun har flera veterinärer och djuraffärer som är specialiserade på katter, kan det också vara en antydan på att din kommun är kattvänlig. Genom att ta del av statistik tillsammans med andra indikationer, kan du enklare ta reda på om din kommun är kattvänlig.

Vilka kommuner i Sverige har flest katter per capita?

Enligt statistik från Jordbruksverket som Kattly har sammanställt, finns det några kommuner som sticker ut lite extra. Det kan till exempel bero på att det är vanligare att personer som bor i större hus väljer att skaffa katter, eftersom det därmed finns bättre förutsättningar för att katten ska kunna röra sig fritt. Här är ett utdrag av statistiken - besök Kattlys hemsida för att se fullständig lista över kommunerna i Sverige:

Topp 3 mest kattälskande kommunerna i Sverige

  • Torsås - 0,084 katter/invånare
  • Lekeberg - 0,082 katter/invånare
  • Heby - 0,082 katter/invånare

Torsås kommun, som ligger i Kalmar län, toppar listan i Sverige över att vara mest kattälskande. Denna kommun, som har en befolkningsmängd på strax över 7 000, har hela 0,084 katter/invånare - vilket innebär att det finns 588 katter registrerade i Torsås kommun. Lekeberg kommun kommer på en andraplats med 709 registrerade katter med en befolkning på ca 8 606, medan Heby kommun har 1 177 registrerade katter med en befolkningsmängd på ca 14 343.

Topp 3 minst kattälskande kommunerna i Sverige

  • Kiruna - 0,014 katter/invånare
  • Pajala - 0,015 katter/invånare
  • Sorsele - 0,016 katter/invånare

Kiruna kommun, som är den nordligaste och ytmässigt största kommunen i landet, räknas som den minst kattälskande kommunen. Med en befolkningsmängd på ca 22 433, har de endast 317 katter registrerade. På andraplats kommer Pajala kommun, som har en befolkningsmängd på ca 5 871 och med 91 registrerade katter - på tredjeplats kommer Sorsele kommun, som har en befolkningsmängd på ca 2 387 och 37 registrerade katter under år 2023.

Vad kan påverka om en kommun är kattvänlig?

Det finns flera faktorer som kan påverka om en kommun är kattvänlig eller inte. En viktig faktor är till exempel kommunens inställning till olika djur och husdjur i allmänhet. Om kommunen har bra regler och riktlinjer när det kommer till att hantera katter och andra husdjur, kan det bidra till att skapa en kattvänlig miljö, där allt fler invånare väljer att skaffa katter som husdjur. Att ha tillgång till veterinärvård och andra djurvänliga tjänster är också viktigt för att katter ska trivas i en kommun.

Sammanfattningsvis kan man säga att det finns flera faktorer som kan påverka om en kommun är kattvänlig eller inte. Genom att titta på antalet katter per invånare med hjälp av statistik från Kattlys hemsida, kan man enklare få en tydlig överblick över hur det faktiskt ser ut runtom i landet. Dessutom kan man ta reda på hur kommunens inställning till djur och husdjur är samt tillgången till kattvänliga tjänster och miljöer, för att enklare få en uppfattning om hur kattvänlig en kommun är.

Statistiken är baserad på registreringar som gjorts under 2023 eftersom det tidigare inte fanns någon lag på att registrera katter vilket kan innebära att statistiken ej är fullständig.

Publicerad 06-May-2024