Vanliga frågor om Eniros kartor

På den här sidan har vi samlat vanliga frågor och hjälp för den som vill använda sig av Eniros kartor och kartfunktioner. Alla Eniros kartor är extra detaljrika på högupplösta enheter (kallas Retina på Apple-enheter). De högupplösta kartorna visas automatiskt om din enhet stödjer detta. Förutom kartor, flygfoton och vägbeskrivningar så kan du på våra kartor se fastighetskarta med tomtgränser, laddstationer, cykelvägar, tidtabeller för kollektivtrafik m.m.

Hur många företag finns på Eniros kartor?

Vi har koordinatsatt ungefär 75% av alla företag. I de tio största städerna har 80-90% av företagen kartor.

Varför finns inte alla företagen på Eniros kartor?

Det finns flera skäl till varför ett företag inte finns på Eniros karta:

• Att företaget saknar gatuadress och endast har boxadress.
  • Att adressen inte har någon koordinat i våra kartregister.

Varför finns inte alla privatpersoner på Eniros kartor?

Vi har valt att ta bort de koordinatuppgifter som inte är tillräckligt exakta för att visa en korrekt plats för adresser på våra kartor. Detta för att vi inte vill vilseleda någon med våra kartor.

Det är framförallt på mindre orter som koordinatsättningen är sämre och privatpersoner kan sakna en karta kopplad till sin adress. Exempelvis kan det röra sig om privatpersoner som saknar en gatuadress. Kontakta vår kundtjänst om du hittar fel på våra kartor eller om du saknar en karta.

Varför finns inte nya gator eller omdöpta gator med?

Nybyggda områden eller ändrade gatunamn som ännu inte kommit in i registret, försöker vi uppdatera så fort som möjligt. Det kan dock ta tid att få in alla officiella uppdateringar. Känner du till en ny gata eller plats som inte finns med på våra kartor, anmäl det här.

Varför visar inte vägbeskrivningen den snabbaste eller kortaste vägen?

Vägbeskrivningen försöker hitta den "bästa" vägen utifrån givna fakta. Vår ambition är att du ska få ett förslag på en körbar väg, inte nödvändigtvis den snabbaste eller den kortaste.

Kan jag hitta laddstationer på Eniros kartor?

Ja du kan hitta laddstationer på Eniro. Gå in på kartor och välj laddstationer i menyn till höger. Då får du förutom geografisk plats även ytterligare information så som antal laddpunkter, öppettider och effekt. Hitta laddstationer här.

Var kan jag se tomtgränser?

Du kan se tomtgränser på Eniros kartor. Om du inte hittar en tomtgräns så är det för att våra kartor endast täcker tätorter. Gå in på Eniro.se och välj tomtgränser från menyn till höger. Du får då upp information om tomtgränsen så som namn, storlek och antal företag på platsen. Läs mer om vår tjänst tomtgränser och fastighetskartor.

Hur gör jag för att få en vägbeskrivning?

Du kan få en vägbeskrivning mellan två platser genom att gå in på vägbeskrivning och ange “från plats” och “till plats. För den som vill finns även avancerade alternativ som att välja mellan snabbaste och kortaste vägen eller att du helst undviker motorväg. Du kan också välja om du vill se vilka restauranger, hotell, bensinstationer och laddstationer som ligger längs med din resväg.

Tips! Du kan även välja att visa “vägbeskrivning” när du sökt fram ett företag eller en privatperson.

Kan jag se GPS-koordinater på kartorna?

Svar ja. Högerklicka i kartan för att se GPS-koordinater. Du kan flytta GPS-markören genom att dra i den. Det finns även en markör nere i högra hörnet (på desktop) som fungerar som GPS-markör.

Hur gör jag för att se gatuvy på Eniro?

Med Eniros funktion gatuvy kan du ”promenera omkring” på gatorna i flera utvalda städer. Om du klickar på kartan där du vill se gatuvy så poppar en ruta upp, välj då knappen som ser ut som en liten person. När du klickar på den så visas gatuvyn.

För att förflytta dig i Gatuvy-bilderna klickar du dit du vill gå. Du kan även använda piltangenterna. Det kan inte bli så mycket enklare.

Kan man dela Eniros kartor?

Allt du gör på kartan kan du enkelt visa upp på andra ställen genom att dela eller länka. Klicka på “Dela” för att generera en länk eller klicka på ikonerna för att dela din kartlänk på Facebook, Twitter eller via mejl.

Du kan även skapa en QR-kod eller välja att bädda in kartan (HTML).

Visa på kartan – ännu fler funktioner!

Från rastplatser och vägkameror till tunnelbanestationer och tidtabeller. Se ännu fler funktioner på våra kartor.

Var kommer Eniros kartor ifrån?

Informationen på Eniros kartor kommer från en mängd olika källor, här är en sammanställning:

• Kartdata och Flygfoton – Lantmäteriet
  • Gatuvy och Utsiktsbilder – Blom/CycloMedia
  • Sjökortsdata – Sjöfartsverket
  • Tidtabeller – Samtrafiken