Om Vadstena-Akademien

Vadstena-Akademien – Sveriges mesta operaförnyare!

Vadstena-Akademien

På Vadstena-Akademien skapar vi opera för framtiden. Det gör vi genom att beställa helt nya operor eller genom att framföra äldre, ofta helt oförtjänt bortglömda operor.

Vi skapar opera för framtiden också genom vår speciella pedagogik. Hos Vadstena-Akademien är artisterna i början av sina karriärer. De handleds av professionella yrkesutövare som redan är verksamma i branschen.

Vadstena-Akademien arbetar för en vitalisering av konstformen opera. Vi tackar alla våra sökande och återkommer med svar inom kort.

En unik repertoar

Genom akademiverksamhet och operaföreställningar strävar vi att belysa och levandegöra operahistorien. Den konstnärliga grundidén är att antingen spela nyskrivna verk, oftast svenska, eller äldre nyupptäckta verk som inte spelats i modern tid. Grundidén genomsyrar både utbildningsverksamheten och mötet med publiken. Effekten blir att både publiken och de medverkande möter en repertoar som inte spelas någon annanstans. Allt är nytt.

Sveriges mesta operaförnyare

Forskningen består av framtagning av verk ur europeiska arkiv, källkritisk edition, musikalisk analys, överföring till modern notskrift och instrumentation. Syftet är att levandegöra en del av vårt kulturhistoriska arv. Över fyrtio äldre operaverk har framförts för första gången i modern tid i Vadstena. Vadstena-Akademien är också Sveriges största beställare av nyskriven svensk musikdramatik. Hittills har vi uruppfört 34 nya verk. Nio av våra operauppsättningar har sänts i TV och över 40 i Sveriges Radio.

Vår egna databas

I vår databas kan man söka på de verk som producerats av Vadstena-Akademien sedan starten 1964. Databasen innehåller förutom uppgifter om notmaterial och libretto även uppgifter om sångare och material kring föreställningarna så som pressbilder, kostymskisser etc. På plats i Vadstena har vi även arkiverat rekvisita, kostymer och scenbilder.

Organisationen

Stiftelsen Internationella Vadstena-Akademien grundades 1964 av sångpedagogen Ingrid Maria Rappe. Stiftelsen har kontor i Stockholm men basverksamheten är förlagd till Vadstena. Verksamheten finansieras genom bidrag från stat, kommun och landsting, genom fondmedel, sponsorer och genom publikintäkter. De publika evenemangen pågår främst under sommarmånaderna men verksamheten pågår under hela året. Under höst, vinter och vår arbetar tre personer med att planera, förbereda och vidareutveckla verksamheten inför kommande säsong. Omsättningen är ca 8 miljoner kronor per år fördelat på ca 25 årsverken.

Innehållet i denna modul är ändrat av användare

Bildgalleri

  • Vadstena-Akademien Teatrar, Vadstena - 1
  • Vadstena-Akademien Teatrar, Vadstena - 2
  • Vadstena-Akademien Teatrar, Vadstena - 3
  • Vadstena-Akademien Teatrar, Vadstena - 4
  • Vadstena-Akademien Teatrar, Vadstena - 5
  • Vadstena-Akademien Teatrar, Vadstena - 6
  • Vadstena-Akademien Teatrar, Vadstena - 7
  • Vadstena-Akademien Teatrar, Vadstena - 8
  • Vadstena-Akademien Teatrar, Vadstena - 9
  • Vadstena-Akademien Teatrar, Vadstena - 10

Vadstena-Akademien, Företagsinformation

Officiell information

Juridiskt namnStiftelsen Internationella Vadstena-Akademien
BolagsformStiftelse/Fond
Datum för upprättande01.01.1972
Org.nr:8240002801
ArbetsgivaravgiftRegistrerad
Aktiekapital0
Omsättn.intervall-
F-skattJa, registrerad för F-skatt
Registrerad för momsJa
SNI-bransch90020 Stödtjänster till artistisk verksamhet, 90040 Drift av teatrar, konserthus o.d., 72200 Samhällsvetenskaplig och humanistisk forskning och utveckling, 85420 Universitets- eller högskoleutbildning

Exekutiva befattningar/Administration