Jag står på god fot med
Gamla stan

Skomakeri Framåt
- Tar inte hantverket med en klackspark

Kungar, drottningar, blodbad och bränder i all ära. De historiska vindar som blåser genom Gamla stans krokiga gränder grundas till lika stor del i öns hantverkartradition, som efter hundratals år fortfarande står sig stark och vägrar att kommersialiseras. Sedan starten 1945 har Skomakeriet Framåt gått i bräschen för hantverket, där de på Sven Vintappares gränd lägger fullt fokus på en av människans viktigaste tillgångar.

“Om man ska hårddra det lite är det bara två saker i livet man behöver för att må bra - en bra säng att sova i och bra skor att gå i. Då löser sig det mesta under resans gång. Vi får alltså hjälpa våra kunder med stora problem - problem de kanske inte visste fanns eller inte trodde kunde lösas”, säger Carina, som driver Skomakeri Framåt tillsammans med Åsa Rasmussen.

Läs mer...
Om man ska hårddra det lite är det bara två saker i livet man behöver för att må bra - en bra säng att sova i och bra skor att gå i

På skomakeriet finns decennier av erfarenhet av såväl reparationer som beställningsskomakeri. Här kan du få tillbaka dina drömskor till sin forna prakt, eller få dem skapta från grunden om du inte haft turen att hitta dem än. Trots all denna erfarenhet, som bland annat inkluderar ett halvsekel som hovleverantör, är varje dag i verkstaden lärorik.

“Tre kunder kan komma in med tre likadana par skor, ändå är det inte samma uppdrag. Varje persons livssituation, användningsområden och behov är olika, så varje sko blir unik“, säger Carina.

“Man slutar aldrig att lära sig som skomakare, det är det som är så roligt. Därför har jag aldrig funderat på vad jag velat bli eller någonsin velat byta karriär. Det är väl drömmen egentligen”.

Visste du att...

Den ökända sol-och-våraren Gustaf Raskenstam har enligt legenden bott i Skomakeri Framåts lokaler då de fortfarande var lägenheter.


Ett litet tips

Många skor av billigare modell slits och vittrar sönder även då de inte används - har de stått i garderoben i fyra år är de inte nya. Undvik därför att köpa billiga skor på outlet, de kan redan ha legat på lager i åratal.


Anekdot

1962 lämnade en man in två par skor på Skomakeri Framåt. Han återvände mycket nöjd med arbetet och berättade samtidigt att skorna tillhörde Gustaf VI Adolf. Sedan dess är skomakeriet hovleverantör och tillverkar skor åt hela hovet för såväl vardag som högtid.

Mina lokala tips till dig


Hantverkarpromenad

Anmäl dig till en hantverkarpromenad och besök Gamla stans alla producerande hantverkare

Gå vilse i gränderna

Gå utan mål i Gamla stan. Framförallt bortom turistgatorna - det är där du hittar alla guldbitar!

Storkyrkobadet

Besök det vackra Storkyrkobadet, det har anor från 1700-talet!


Ja tack till flera kunder!

Låt mig veta mer om hur jag kan bli synlig på Eniro, så fler kunder kan hitta mig.