Jag ramar in
Södermalm

Ramverkstan
- Omfamnar dina minnen

Tiden går men minnena består - mycket tack vare de fotografier, konstverk, broderier och affischer som de lever vidare genom. Efter att i närmare ett halvt sekel haft det ärofyllda uppdraget att rama in sina kunders berättelser är Ramverkstan en av få butiker där historien sitter såväl i väggarna, som på väggarna.

”Att jobba här är en blandning mellan Sommar i P1 och Antikrundan, man får höra så fantastiska historier om de tavlor och bilder som kunderna kommer in med. Att få jobba med konst och samtidigt få vårda människors minnen - det är häftigt”, säger Joachim, som snart tar över som ägare på Ramverkstan efter veteranen Roger Hedin.

Läs mer...
Att jobba här är en blandning mellan Sommar i P1 och Antikrundan, man får höra så fantastiska historier…

Sedan 1958 har Ramverkstan huserat på Katarina Bangata, där det under åren blivit tydligt vilket värde vi människor lägger i vad vi har på väggen - och hur rätt ram kan ge ett redan vackert verk ytterligare en skjuts.

”Det kommer hit kunder från så långt som Nyköping, bara för att få sina bilder inramade just här. Det visar hur viktigt det är att det blir rätt. Samtidigt är ramen där för att komplettera bilden, att framhäva den men inte ta över uppmärksamheten. Det är alltid konstverket som är viktigast, det är där allt det fina samlas”, berättar Joachim.

Visste du att...

Som 15-åring arbetade Joachim som glasmästarlärling på Hjalmar Pettersson och son, det företag som två hantverkare tidigare lämnat för att starta Ramverkstan. Nästan 40 år senare gick Joachim från reklambranschen till att återigen bli lärling, denna gång på just Ramverkstan. Ovetande om historien var den första tumstock han fick i handen märkt med Hjalmar Pettersson och son - en likadan tumstock som han använt som 15-åring. Det var ödet helt enkelt, cirkeln var sluten!


Ett litet tips

För att hålla dina ramar i gott skick räcker det ofta att torka av dem med vatten, men se till att vara sparsam med mängden. Använder du för mycket vätska riskerar du att det letar sig in till tavlan och då har du problem!


Anekdot

Under många år var den folkkäre konstnären Stig Claesson, även känd under signaturen Slas, stamkund på Ramverkstan. Klockan sju på morgonen, inte en minut tidigare eller senare, kom Stig förbi för att samtala om allt mellan himmel och jord. Principfast som han var hade han dock ett krav - färdigbryggt kaffe skulle stå på pannan samma sekund som han klev in genom dörren.

Mina lokala tips till dig


Chutney

Ta en lunch på Chutney, de har prisvärd och jättegod vegetarisk mat.

Twang

Titta in på gitarrcafét Twang som ligger dörr i dörr med Ramverkstan.

Café String

Ta en fika på Café String, där är det alltid mysig stämning!


Ja tack till flera kunder!

Låt mig veta mer om hur jag kan bli synlig på Eniro, så fler kunder kan hitta mig.