Jag bevarar
Östermalm

Järnvägsrestaurangen
- En tradition värd att kämpa för

Tolv år gammal gjorde Berit sitt första arbetspass på Järnvägsrestaurangen på Östra Station. Nästan 60 år senare är hon fortfarande kvar och har blivit synonym med restaurangen. Genom åren har hon ofta jobbat 100 timmar i veckan och behövt stå emot åtskilliga påtryckningar för förändring och försäljning av sitt livsverk, men alltid vägrat. Denna sällsynta kombination av kärlek och envishet har skapat något mycket mer än ett ställe att stilla hungern på.

“Jag har alltid tyckt om att arbeta med människor, speciellt att hjälpa de som har det svårt. Man kan inte bara servera, ta betalt och sen strunta i folk. Det måste vara någonting mer”, säger Berit.

Läs mer...
Jag har alltid varit stolt över det jag gör, men nu fick jag äntligen ett stort erkännande om att det är ett fint ställe jag har här

Berit själv är inte lokalens enda original. Merparten av möblerna är kvar från starten 1932 och även menyn har varit sig lik sedan dess, med svensk husmanskost där det inte snålas på smör och grädde.

Allt hårt arbete har belönat Berit med en extrafamilj, där hon blir kallad såväl mamma som mormor av sina gäster. I fjol fick hon en helt annan typ av utmärkelse, när den brittiska giganten The Guardian listade restaurangen som en av Europas tio bästa järnvägsrestauranger.

“När jag fick höra det började jag grina. Det var som när Djurgården vinner SM-guld, man nästan lämnar kroppen och bara svävar. Jag har alltid varit stolt över det jag gör, men nu fick jag äntligen ett stort erkännande om att det är ett fint ställe jag har här”, säger Berit.

Visste du att...

Östra Station Järnvägsrestaurangen har i åratal varit hemmaplan för Djurgårdens supportrar, vilket har gjort Berit till en älskad person i denna gemenskap. Klubben har i sin tur en stor plats i Berits hjärta, där hon bland annat sitter i styrelsen för Sällskapet Gamla Djurgårdare och har sponsrat Djurgårdens damer i decennier.


Ett litet tips

När det kommer till god husmanskost handlar allt om råvarorna. Jobba bara med den äkta varan och använd rejält med grädde och smör.


Anekdot

Det är skillnad på stamgäster och stamgäster. En man, som nu tyvärr är bortgången, åt lunch på Järnvägsrestaurangen varje dag i 70 år. De enstaka tillfällen han missade var vid kortare resor och ett par gånger då ambulansen var tvungen att hämta honom på restaurangen.

Mina lokala tips till dig


Stockholms Stadion

Se Djurgårdens damer spela på Stadion, det är världens vackraste byggnad

Clas På Hörnet

Besök det här vackra värdshuset som även har en bra restaurang

Melanders Brasserie

Ät god fisk hos Melanders på Dalagatan


Ja tack till flera kunder!

Låt mig veta mer om hur jag kan bli synlig på Eniro, så fler kunder kan hitta mig.