Jag tar fjärran östern
till Östermalm

Ostindiska Kompaniet
- Tusen års historia på tolv kvadrat

Trots att det är en av Stockholms minsta butiker med sina tolv kvadratmeter, ryms en hel kontinent på Ostindiska Kompaniet. Sedan 1973 har det lilla krypinet varit ett alternativ till det massproducerade, där varje föremål från den östasiatiska kulturskatten är noga utvalt.

”Många människor har det grundläggande man behöver där hemma, speciellt när man blivit äldre och byggt upp ett hem över tid. Då ger de här konstverken en personlig touch som gör skillnad eftersom de är lika unika som vackra” säger Ulla Nordström, ägare av Ostindiska kompaniet.

Läs mer...
De här konstverken ger hemmet en personlig touch eftersom de är lika unika som vackra

Här samsas Mingporslin, jade, vaser och masker med olika versioner av Ullas egna favorit - Buddhan. På samma sätt samsas butikerna runt Östermalmstorg i ett antikdistrikt som drar besökare från världens alla hörn.

”Här ligger Stockholms auktionsverk och runt kvarteret hittar du massor av antikbutiker med sina egna specialområden - allt från silver till mattor och konstglas” säger Ulla och blickar ut mot gatan.

Efter mer än 40 år drivs Ulla fortfarande av en ostillbar nyfikenhet kring fjärran östern, där hon ser det som sin uppgift att dela med sig av det hon finner med världen.

”När man börjar med sådant här så blir man så biten. Var jag än kommer i världen lär jag mig mer - och hittar nya saker jag kan ta med mig hem så att andra får njuta av dem”.

Visste du att...

Kinesiskt porslin benämns ofta som det vita guldet. Detta eftersom att det sågs som så pass värdefullt att många i Kina valde att begravas med sitt porslin, där flera antika porslinsförmål har funnits i just gravar.


Ett litet tips

Tyvärr förekommer det kopior inom antikhandeln som ofta är väldigt välgjorda. Det alltid bäst att låta ett proffs ta en titt på föremålet - då kan du vara riktigt säker på din sak!


Anekdot

Då Ostindiska Kompaniet är ett historiskt namn var Ulla osäker på om det var tillåtet att döpa butiken till just det. Eftersom det historiska kompaniet upphörde för mer än 150 år sedan var det dock fritt fram.

Mina lokala tips till dig


Glöggrunda

Följ med på antikhandlarnas årliga glöggrunda genom Östermalms antikbutiker.

Bad i Brunnsviken

Åk ut och ta ett bad i Brunnsviken, det är otroligt med en så vacker badplats mitt i Stockholm.

Ja tack till flera kunder!

Låt mig veta mer om hur jag kan bli synlig på Eniro, så fler kunder kan hitta mig.