Jag garnerar
Skansen

Kafé Petissan
- Bryggt och bakat som det alltid har smakat

Två av stockholmarnas äldsta kärlekshistorier är den med fikastunden och den med det pittoreska Skansen. Elizabeth har spelat en viktig roll i båda dessa romanser genom hela sitt liv. I snart 40 år har hon arbetat på Skansen, där hon nu serverar sin barndoms bullar som ägare av Kafé Petissan.

”Min mission är att föra den svenska kafétraditionen vidare. Jag löper linan ut med kopp och fat, sju sorters kakor, kokad saft och egen vaniljsås. Mycket av det vi gör är efter mammas recept, det är ett hantverk som jag älskar och vill bevara” säger Elizabeth och blickar ut över den lummiga utegården.

Läs mer...
Min mission är att föra den svenska baktraditionen vidare

Att en fika för människor samman bevisas inte minst av det järngäng som träffas varje måndag på Kafé Petissan, den så kallade måndagsklubben.

”De är 95, 98 och 83 år gamla och kommer promenerande upp över kullerstenarna varje måndag klockan elva. Att de orkar stappla sig hit varje vecka gör att jag nästan vill gråta” berättar Elizabeth medan hon visar upp en bild på trion.

Kafé Petissan har dessutom fått utmärkelsen ”Stans godaste bullar”. Visserligen kom utnämningen från måndagsklubbens medlem Karl-Ivar, 95 år, men en mer värdig jury än så kan Elizabeth inte tänka sig.

Visste du att...

Huset som Kafé Petissan ligger i är något av en flyttfågel. Det låg ursprungligen på Drottninggatan som en del av Schefflerska palatset, där det började användas som kafé år 1870 under namnet Petit café. 1907 blev Skansen och Solliden dess nya hemvist, innan det 24 år senare flyttades till Skansens stadskvarter där det ligger än idag.


Ett litet tips

Ta vara på de ingredienser som blir över efter matlagning och bakning. Små brödbitar kan bli ströbröd, gurka kan läggas in och ostkanter blir jättegoda i en gratäng. Det är både roligt och bra för miljön!


Anekdot

Vid kassan på Kafé Petissan ligger en gästbok. En sida som står ut lite extra är den där Pierce “James Bond” Brosnan har lämnat en kort men kärnfull hälsning: ”I love what you do”.

Mina lokala tips till dig


Snö

Åk och ta en glass på Snö på Kvarnholmen.

Cajsa Warg

Handla hem godsaker från Cajsa Warg.

Fryst

Ät ännu mer glass på Fryst på strand.


Ja tack till flera kunder!

Låt mig veta mer om hur jag kan bli synlig på Eniro, så fler kunder kan hitta mig.