Jag får Hornsgatan
att minnas

Gubbens antikhylla
- Liten butik med stora minnen

Med ett perfekt läge mitt på pittoreska Hornsgatspuckeln ligger Gubbens Antikhylla – en av få antikhandlare som öppnat under de senaste åren. Gubben själv heter Ivan och jobbade 30 år inom telekombranschen innan han sadlade om för att satsa på antikviteter.

”Många av mina kunder berättar för mig att de tycker att det är roligt att den här typen av butik fortfarande finns kvar” säger Ivan och fortsätter: “Möjligheten att köpa och sälja saker på nätet har också påverkat antikbranschen, vilket lett till att många antikhandlare slagit igen på senare år.”

Läs mer...
Nu har jag Stockholm största utbud av Lisa Larssons skulpturer och den tanken fanns inte alls när jag öppnade butiken

Att ordning och reda är viktigt för Ivan går inte att ta miste på. På hyllorna trängs 1900-talsföremål såsom keramik, glas, konstglas och skulpturer med mera. Föremålen i den lilla antikhandeln är prydligt uppställda och uppmärkta. Bland alla föremålen så utmärker sig en imponerande samling av Lisa Larssons populära skulpturer.

”Jag har, om inte Sveriges, i alla fall Stockholms största samling av Lisa Larssons skulpturer. De har på senare år blivit väldigt populära i Japan och det finns japaner som rest till Stockholm enbart för kunna köpa de skulpturerna. Vilket jag så klart bara tycker är roligt” berättar Ivan.

Att Gubbens Antikhylla ligger där den ligger är mest en slump, berättar Ivan. Men även slumpen kan leda till något väldigt bra och idag är Ivan mycket nöjd med lokalens läge. Det finns en tydlig vision för närområdet där fastighetsägarna värnar om miljön och de mindre butikerna. Närområdet kännetecknas av ett rikt kulturliv med exempelvis gallerier och många hantverkare i omedelbar närhet.

”Om jag, i framtiden, ska leta större lokal så kommer jag primärt att leta här uppe på Hornsgatspuckeln. Det räcker med att gå ned för kullen så förändras karaktären och atmosfären” berättar Ivan.

Visste du att...

Enligt skattemyndigheterna måste ett förmål vara minst 100 år för att få benämnas som en antikvitet. Det samma gäller när man söker exporttillstånd för vissa typer av kulturhistoriskt föremål. 100 år är den juridiska gränsen även fast man i folkmun benämner betydligt yngre föremål som antikvitet.


Ett litet tips

Om jag ska ge några korta tips till den som vill börja handla med antikviteter så är det att enbart köpa felfria saker utan skador och lagningar, med undantag för riktigt gamla eller speciella saker där små skador kan accepteras. Sedan bör man i största möjliga mån enbart köpa föremål som är signerade eller där man med säkerhet känner till föremålets ursprung. Sist men inte minst: Köp bara saker som du verkligen tycker om!


Anekdot

En av de märkligaste upplevelserna var när det kom in en rysktalande man och frågade om jag ville köpa vapen. När jag sa nej frågade han om jag var intresserad av patroner och lyfte sin ytterrock. Under rocken hade han ett patronbälte. Jag undrade såklart varifrån han fått det och han svarade glatt att han tagit med det från Ryssland.

Mina lokala tips till dig


Franzéns

Nere på hörnet ligger ”Tårtan” som egentligen heter Franzéns. Det är ett fik som också servar lättare lunch. Lite åt det vegetariska och ekologiska hållet men inte enbart. Det är ett mycket trevligt ställe.

Retro Måleri

Retro Måleri nere på Pustegränd. Det är en nyetablerad butik med hög mysfaktor, målningar och material med anor.

Monteliusslingan

Vill man ha Stockholms bästa utsikt så ska man gå till Monteliusslingan, en bit bakom min butik, med bedårande utsikt över vattnet och staden. Får inte missas!


Ja tack till flera kunder!

Låt mig veta mer om hur jag kan bli synlig på Eniro, så fler kunder kan hitta mig.