Jag ger dig vind i
seglet

Björns Segelvård
- Ger Södermalmsborna vind i seglet

Att hitta till Björns Segelvård är inte särskilt lätt. Det enda som skvallrar om var segelmakeriet ligger är en liten anonym papperslapp på ytterdörren. När man har väl har tagit sig upp för de fem trapporna så förvånas man av att dörren öppnas av en yngre man.

”Från att tidigare har jobbat i mediebranschen så är det mycket energigivande att få jobba med händerna varje dag och att varje projekt är kort. Det är ju alltid roligt att få avsluta ett projekt och här är varje segel ett nytt projekt” säger Oscar, som sedan ett par år tillbaka driver Björns Segelvård.

Läs mer...
Det är ju alltid roligt att få avsluta ett projekt och här är varje segel ett nytt projekt

Björns Segelvård har sitt namn efter den förra ägaren som startade verksamheten för snart 40 år sedan. När han senare beslutade sig för att sluta så fortsatte gamla kunder att höra av sig och då plockade han fram symaskinerna igen och hittade också lokalen som verksamheten nu drivs i.

”Björn bor faktiskt i det här huset och är idag 74 år och kommer givetvis ibland upp hit. Oftast bara för att snacka lite men givetvis så rådfrågar jag honom också när det kommer till mer avancerade och ovanliga jobb. Efter 40 år har han ju mycket kunskap jag kan lära mig av”, säger Oscar med ett skratt.

Ett traditionellt segelmakeri syr segel från grunden men Björns Segelvård har valt att fokusera på eftermarknaden. Man reparerar och modifierar alla typer av segel och kapell till båtar och på senare år även vindsurfing och kitesegel.

”Just ‘Kite’ har fått ett märkbart uppsving här i Stockholm. Det är jättekul! Dock så har de en förmåga att komma in i sista stund – om det har utlovats bra vindar de kommande dagarna så vill de ju gärna ha seglet snabbt just då.”

Visste du att...

Det finns ingen utblidning till segelmakare utan vill man bli segelmakare så måste man gå som lärling för att lära sig yrket.


Ett litet tips

”Vill man ha sitt segel i toppskick inför sommarsäsongen så ska man vara ute i god tid. Under senare delen av våren har jag och alla segelmakerier mycket att göra så det är lika bra att komma hit med seglet när man tar upp båten på hösten.”

Mina lokala tips till dig


Meatballs

Jag går själv gärna och äter på Meatballs på Nytorgsgatan – och som man hör på namnet så är just köttbullar deras grej.

Folkets kebab

Vill jag ha en snabbare lunch så är Folkets kebab på Folkungagatan en riktig klassiker. Det är ett av de bästa kebabställena i stan.

Lisas Cafe

Lisas Cafe på Skånegatan är ett litet hembageri som gör allt själva. De måste ha Stockholms bästa hembakade bröd.


Ja tack till flera kunder!

Låt mig veta mer om hur jag kan bli synlig på Eniro, så fler kunder kan hitta mig.