Jag trimmar
Södermalm

Barber & Books
- Rakblad och bladvändare under samma tak

Barber & Books är en plats där både världar och människor möts. I hörnlokalen på Östgötagatan kombineras herrfrisering med bokhandel, amerikanskt 30-tal med modern produktutveckling och italienska raktekniker med den skandinaviska vurmen för bild och form. Alla dessa byggstenar bottnar dock i en gemensam nämnare - en outtömlig passion för hantverket.

”Jag går igång på hantverket, speciellt då kunden själv inte tror att det är möjligt. Man kan åstadkomma något med alla typer av hår, vare sig det börjar bli glest på huvudet eller om skägget är lite tunt så kan alla bli snygga. Vad är utmaningen i att bara jobba med modeller och perfekta frisyrer?”, säger Håkan, som driver Barber & Books tillsammans med sin fru Catarina.

Läs mer...
Man kan åstadkomma något med alla typer av hår - vare sig det börjar bli glest på huvudet eller om skägget är tunt så kan alla bli snygga

Inspirationen från Manhattans klassiska barbershops märks av på inredningen och den sylvassa noggrannheten i behandlingarna, men kanske mest genom synen på salongen som en naturlig mötesplats. En lugn punkt mitt i vardagens stress, där människor kan mötas, diskutera - och stanna länge.

“Vi vill gå ifrån bilden av ett besök hos frisören som en ’quick fix’. Att bli ompysslad ska vara en upplevelse där man tänker ’är det redan slut?’, istället för ’är det snart klart?’”, berättar Håkan och stryker sitt grånade helskägg, eller som han själv kallar det, ”månskensblont”.

Visste du att...

Barber & Books drivs av makarna Håkan och Catarina Ström, där dottern Thea tar emot kunderna bakom kassan. Lägger du till att Håkans pappa Jonny, som är metallarbetare, dessutom skapat mycket av salongens utrustning för hand - då förstår man var Barber & Books familjära stämning har sitt ursprung!


Ett litet tips

Tänk på att skägget ska göra sig bra ur alla vinklar. Se exempelvis till att linjen inte går för långt ned när du trimmar halsen, det ser oftast inte bra ut i profil.


Anekdot

En dag klev en kvinna in på salongen och bad om att bli rakad på klassiskt vis, det visade sig att hon helt enkelt var nyfiken på hur det kändes.

Mina lokala tips till dig


Mosebacke

Gå och lyssna på jazz på Mosebacke

Bokbok

Köp härliga barnböcker på Bokbok

Grandpa

Hitta en ny outfit på Grandpa


Ja tack till flera kunder!

Låt mig veta mer om hur jag kan bli synlig på Eniro, så fler kunder kan hitta mig.