Jag dekorerar
Östermalm

Ateljé Tårtan
- Specialdesignade tårtor för alla tillfällen

Rallybil, krokodil, fotbollsarena, handväska eller en lagbok? Att det är olika tårtor kan man inte tro. I alla fall inte innan man har besökt tårtdesignen Pernilla Kamras på Ateljé Tårtan på Östermalm i Stockholm. Det är få ställen där bakverk och kreativitet blandas på samma självklara sätt som här. Inga idéer eller uppslag verkar vara för galna för att genomföra för Pernilla Kamras.

“Att göra en tårta till någon som har högtidsdag, eller till det lilla barnet som kanske själv får bestämma hur tårtan ska se ut är en stor ära. Att få uppdraget att göra något som är så personligt är väldigt viktigt för mig”, berättar Pernilla Kamras, ägare av Ateljé Tårtan.

Läs mer...
När jag öppnade så hade man precis börjat göra rosa prinsesstårtor runt om i Sverige och det ansågs då vara helt nyskapande

Till Nobelmiddagens 90-årsjubileum fick Pernilla Kamras uppdraget att designa middagens stora snackis, nämligen Nobelglassen. Resultatet blev två kuber staplade på varandra täckta med bladguld och hyvlad vit choklad. På glassen stod ett obeliskformat ljus. Fatet som glassen serverades på var dekorerat med isblått spunnet socke, och bokstaven N som i Nobel. Det blev en sådan succé att man valde att servera samma glass året efter. Även om Nobelmiddagen är ett av de mest prestigefyllda uppdragen så är nog den gigantiska Sverigetårtan den som Pernilla minns bäst, med skräckblandad förtjusning.

“Till Stockholms 750-årsjubileum på Skansen så fick jag uppdraget att baka en fem meter lång och 1,5 meter bred tårta i formen av Sverige. Eftersom jag inte har plats här inne för en så stor tårta så bakades den inne i en kylbil som var parkerad här utanför. Över 2000 personer åt av tårtan och själva serveringen blev lyckad”, berättar Pernilla Kamras, ägare av Ateljé Tårtan.

Ett litet tips

“När man dekorerar en tårta måste man sluta i tid, brukar jag säga. Du får inte lägga på den där extra rosen som gör att det faller, utan du måste stanna någonstans för det blir väldigt lätt överdekorerat och överjobbat. Låt bli att småpeta när du egentligen är klar.”


Anekdot

När Lennart Johansson, f.d. ordförande i UEFA, fyllde 70 år så bakade Ateljé Tårtan en jättelik tårta i form av en fotbollsarena med ljusen placerade på inneplanen. “När det var dags att blåsa ut ljusen så uppfattade inte Lennart att själva läktaren de facto också var tårta och med full tyngd lutade han sig mot läktaren varav kvällens konferencier Lars-Gunnar Björklund utbrister: - Där rök pressläktaren vilket givetvis framkallade skratt” berättar Pernilla Kamras.

Mina lokala tips till dig


DJURGÅRDEN

En fin dag så är det få saker som slår en promenad på Djurgården

HISTORISKA MUSEET

Historiska Museet ett perfekt utflyktmål en regnig dag

BERWALDHALLEN

En konsert på Berwaldhallen är alltid en trevlig upplevelse


Ja tack till flera kunder!

Låt mig veta mer om hur jag kan bli synlig på Eniro, så fler kunder kan hitta mig.