Jag glassar på
Södermalm

18 smaker
- Svalkande godsaker, tillverkade med värme

Vare sig du är gammal eller ung och vare sig den kommer i bägare eller strut - det finns inte många säkrare kort än en riktigt god glass för att sätta ett leende på någons läppar. För att få göra just det varje dag sade Karin och Dan upp sig från sina jobb och började tillverka glass fri från tillsatser, gjord på färska, ekologiska råvaror. Sju år efter att de öppnade upp i ett litet krypin vid Mariatorget är 18 smaker nu en institution på söder.

”Ska vi kunna stå för produkten och vad den innehåller så får vi helt enkelt göra den själva. Vi tänkte tillbaka på de gamla italienska glassmakarna - om de kunde göra fantastisk glass utan många av de metoder och tillsatser som används idag, ja då måste det gå!”, berättar Dan, delägare av 18 smaker.

Läs mer...
Ska vi kunna stå för produkten och vad den innehåller så får vi helt enkelt göra den själva

Och visst gick det! Sedan ett år tillbaka huserar glassmakeriet i en ny, rymlig lokal på Hornsgatan med ett utbud som har ökat till 30 sorter, namnet till trots. Ett utbud som är i ständig utveckling beroende på säsong och tillgång till råvaror, vilket gör att det alltid finns något nytt att upptäcka på 18 smaker även för den vana besökaren.

”Det är så många i området som vi känner igen sedan de var små. Från att ha stått bredvid sina föräldrar och pekat ut sin favoritsort, kommer de nu in som vuxna människor - och njuter lika mycket nu som då! Det var därför vi ville jobba med glass, det är en glad produkt för stora som små”, säger Dan.

Visste du att...

En av de vanligaste frågorna Dan och Karin fick i början av sin glassresa var hur många smaker de skulle ha. Den första glassdisken som levererades till butiken hade plats för 18 sorters glass - och plötsligt fick den flitigt ställda frågan ett svar. Ett svar som sedan fick namnge hela butiken eftersom det rimmade så väl med Dan och Karins syn på glass - att smaken ska vara i fokus.


Ett litet tips

Om du gör egen glass, ha gärna i lite citronjuice för att verkligen lyfta fram smakerna. Det är något av glassmakeriets motsvarighet till salt!


Anekdot

Även hjärtan smälter samman på 18 smaker. Ett par som haft sin första date på glassmakeriet klev in genom dörren några år senare, denna gång för att fråga om 18 smaker kunde göra glasstårtor till deras bröllop. Absolut, sa Karin och Dan! Smakerna blev förstås desamma som paret avnjöt vid deras första besök.

Mina lokala tips till dig


Boulebaren

Att hänga på Boulebaren i Tanto en solig dag

Promenad

Ta med dig en glass och vandra upp till Monteliusvägen. Ett otroligt vackert promenadstråk

Upptäck Hornsgatan

Att promenera längs Hornsgatan och upptäcka nya butiker, det finns något roligt i nästan varje hörn!


Ja tack till flera kunder!

Låt mig veta mer om hur jag kan bli synlig på Eniro, så fler kunder kan hitta mig.