Om Leksands Knäckebröd AB
Vi bakar knäckebröd av svensk, närodlad råg och vatten från egen källa.
Om Leksands
Vår historia började med Jakobs Karin, vår gammelfarmors mormor, som var en duktig bagarkulla. Hon hade ett enkelt men genialt recept på knäckebröd. Råg från åkrarna kring gården, vatten från den egna källan, jäst och en nypa salt. Hon lärde sin dotter Anna bakandets konst, Anna startade ett bageri och resten är som man brukar säga, historia. Än idag bakar vi vårt knäckebröd efter samma recept.
Miljö
Miljö- och kvalitetsarbetet har alltid varit en del av Leksands Knäckebröds vardag och är något vi verkar för att utveckla kontinuerligt. Miljöarbetet engagerar alla i företaget.
Vi är ett bageri fritt från fossilenergi. Vi använder enbart miljömärkt el, återvinner värmen från ugnarna till att värma lokalerna och vi köper vår råg så nära bageriet som möjligt. Vi jobbar som man alltid har gjort i vår familj, med långsiktig planering och med engagemang för miljön omkring oss. Det gör också att vårt knäckebrödet håller högsta kvalitet.
Återvinning
All energi vi använder i bageriet kommer från vind, vatten, kraft och bioenergi. Vi började redan 1952 att ta tillvara värmen ur ugnarna för att värma lokalerna. Idag är vi närapå självförsörjande när det gäller värme.
Vi värmer även tappvarmvattnet med återvunnen energi från tryckluftskompressorerna. Sedan början av tvåtusentalet återvinns 95 procent av spillvärmen.
Närodlat
Vi använder oss av enbart svensk råg som produceras och levereras från odlare i närliggande områden. Vi vill minimera transporterna ytterligare och kommer därför att köpa allt mer råg från lokala bönder i Dalarna.
Leksands Knäckebröd ABs utvalda länkar
Innehållet i denna modul är ändrat av användare
Äger du företaget?
Logga in