Om Kursgården Gläntan

I sköna Voxnadalens skogar, mitt i djupaste Hälsingland, ligger kursgården Gläntan. Det är en modern kurs- och konferensgård som erbjuder en avspänd och lugn miljö. Här finns många möjligheter för att göra konferenser, kurser och liknande, spännande, effektiva och upplevelserika.

Att göra

Efter en lång konferensdag erbjuds många möjligheter till en avspänd samvaro. Trevliga sällskapsrum, vedeldad bastu med relaxrum, utomhusgrill m.m. Natursköna strövområden inbjuder till avkopplande promenader längs skogsvägar och genom mossbeklädd "trollskog". Vid sjön Mållången finns både bad- och fiskemöjligheter. Gläntan har haft kurs- och lägerverksamhet i drygt 25 år och många kan vittna om den lugnande effekten av att vistas långt från asfalt och betong.

Gläntans historia

Den urspungliga byggnaden var en liten del av nuvarande matsal, inte mer. Den stod i form av en barack för norska flyktingar i Furudal under 2:a världskriget. Baracken hamnade på denna plats någon gång på 60-talet och blev då använd av SSU Viksjöfors. De var då enligt uppgift en av Sveriges största SSU-klubbar med ca 500 medlemmar. Detta mycket beroende på att de ordnade dans utomhus här vid baracken. Senare, under slutet av 60-talet eller början av 70-talet så upphörde användandet av SSU.

1979 var Unga Örnar-distriktet i Gävleborg på jakt efter en plats att hålla sin läger-verksamhet på. De åkte runt i länet och fick på något sätt reda på att Korsnäs ägde marken där nuvarande lägerplats ligger. De fick då också se den barack som stod här då och kollade vem som var ägare. I sammanhanget insåg Unga Örnar att de behövde en plats att köra ledarutbildningar för läger på och då passade det bra att utveckla en enkel kursgård alldeles nära där lägren skulle genomföras.

Efter kontakt med Korsnäs och dåvarande ordförande i Pappers där, Lennart Wiberg, så fick de reda på att de också ägde marken där baracken stod och de fick köpa båda markerna. Köpet gjordes dock av en fristående ideell stiftelse som Unga Örnar bildade tillsammans med Viksjöfors socialdemokratiska förening och en organisation kallad Gläntans Vänner som man då bildade. Ägare till både Gläntan och lägerplatsen blev alltså Stiftelsen Gläntan.

Unga Örnar var drivande i detta men även S-föreningen ställde upp med ideellt engagemang och man beslutade att bygga nuvarande kurslokal i Föreningshuset. Bygget gjordes ideellt och man byggde sedan rum 1-6 också. Allt detta gjordes mellan 1979 – 1981. 1982 fick Unga Örnar pengar från Allmänna Arvsfonden för att bygga ut Gläntan med Örnboet som skulle vara anpassat för familjeboende och barnverksamhet. Samma år genomfördes också vad som kallades ”Storlägret” och stort var det med hela 700 deltagare nere vid lägerplatsen. Bygget genomfördes delvis genom att Södertälje kommun i avtal med Unga Örnar Gävleborg anordnade någon typ av ”byggutbildning” för s k värstingar från Södertälje.

Fr o m 1993 tog ABF Gävleborg över som delägare efter Viksjöfors S-förening som då inte orkade längre. Sedan dess har ABF haft det största driftsansvaret, bokningar och ekonomihanteringen för kursgården som också blivit mer av kurs- än lägergård.

Kursgården Gläntans utvalda länkar

Innehållet i denna modul är ändrat av användare

Bildgalleri

  • Kursgården Gläntan Kursgård, Ovanåker - 1
  • Kursgården Gläntan Kursgård, Ovanåker - 2
  • Kursgården Gläntan Kursgård, Ovanåker - 3
  • Kursgården Gläntan Kursgård, Ovanåker - 4
  • Kursgården Gläntan Kursgård, Ovanåker - 5
  • Kursgården Gläntan Kursgård, Ovanåker - 6
  • Kursgården Gläntan Kursgård, Ovanåker - 7
  • Kursgården Gläntan Kursgård, Ovanåker - 8
  • Kursgården Gläntan Kursgård, Ovanåker - 9
  • Kursgården Gläntan Kursgård, Ovanåker - 10

Kursgården Gläntan, Företagsinformation

Officiell information

Juridiskt namnKursgården Gläntan
BolagsformStiftelse/Fond
Datum för upprättande01.01.1982
Org.nr:8865006053
ArbetsgivaravgiftRegistrerad
Aktiekapital0
Omsättn.intervall-
F-skattNej, inte registrerad för F-skatt
Registrerad för momsNej
SNI-bransch55101 Hotellverksamhet med restaurangrörelse

Exekutiva befattningar/Administration