Vanliga frågor om Eniro På sjön

Vår omtyckta app Eniro På sjön används varje säsong av tusentals och åter tusentals nya och gamla användare. Det ställer krav på funktionaliteten. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna om Eniro På sjön. 

Vad får jag i Pro-prenumerationen?

När du prenumererar på Pro-versionen kan du bland annat:

 • Notera egna platser (POIer) på kartan, t.ex. var du lagt ut nät eller var du ankrade på semestern
 • Skapa rutter med waypoints att sedan segla efter
 • Rita ut hur du seglat med plotter-funktionen
 • Lagra och synkronisera POIer, rutter och plotterdata mellan dina telefoner och surfplattor. Detta kan användas till att planera rutten hemma via en surfplatta och sedan se på telefonen i båten eller för att flytta all data från en gammal till en ny telefon.
 • Se AIS-fartyg (Automatic Identification System) ur helikopterperspektiv. Hålla koll på fartygs identitet, status och fakta som storlek, typ av last och destination. Söka efter fartyg via fartygsnamn, MMSI-nummer eller anropssignal*
 • Fullskärm display, där all nödvändig information tydligt visas
 • Spara delar av kartan offline så att du slipper vara uppkopplad
 • Kurs
 • Fart över grund
 • Trippmätare
 • Använda på både telefon och surfplatta med en och samma prenumeration (så länge båda använder samma operativsystem, se mer nedan)

För en komplett lista av funktioner se Apple App Store respektive Google Play.

* AIS funktionen i appen kan inte ersätta en dedikerad AIS-mottagare då datan i appen kommer från fasta mottagare längs kusten som ibland inte fångar upp alla fartyg. Din position förmedlas heller inte till andra båtar.

Hur avslutar jag min prenumeration för Eniro På sjön?

Android: instruktioner till Google Play
iOS: instruktioner till App Store

Varför kan jag inte se sjökort för alla nordiska länder som tidigare?

Avtalen med våra dataleverantörer gör att vi inte längre kan erbjuda alla sjökort gratis. Du får gratis sjökort till appens primära land, resten av länderna kan du köpa till via Pro eller separata prenumerationer.

Varför ser jag inte längre båtikonen eller kan låsa båten på skärmen i gratisversionen?

Avtalen med våra dataleverantörer gör att vi behöver betala extra för att visa vissa funktioner. Därför har vi tyvärr varit tvungna att ta bort det ur gratisversionen. För att få tillgång behöver du köpa Pro-prenumerationen.

Offline-kartor

För att kunna använda kartor utan tillgång till Internet behöver du ladda hem ett kartutsnitt. Prova först med ett litet område, t.ex. Fårö norr om Gotland. För att testa att det fungerar kan du efter nedladdningen slå på Flightmode på telefonen och zooma in på Fårö. Om du ser alla detaljer så fungerar offlinekartorna som de ska. Välj gärna flera mindre kartutsnitt istället för ett stort för att spara lagringsutrymme på telefonen.

Pro-prenumerationen på flera enheter eller flytta prenumerationen till en ny telefon?

Så länge du använder samma Google / Apple-konto som när du startade Pro-prenumerationen kan du ha den på flera enheter och endast betala en prenumeration. Om du har en blandning av Android- och iOS-enheter måste du tyvärr prenumerera två gånger. Eniro använder Apple App Store och Google Play och deras betalmekanism i våra appar. Det är två separata plattformar. Därför kan inte Android-appen se att du köpt en Apple-prenumeration och vice versa.

Jag vill flytta data och prenumeration till ny telefon/surfplatta

För att flytta dina POIer, rutter och plotterdata till en ny telefon, gör följande:

 • På den gamla telefonen, i sidomenyn: Logga in i appen. Detta gör att all din data lagras i vår molntjänst
 • På den nya telefonen: Se till att vara inloggad med samma Betal-ID som på den gamla telefonen (om det inte är möjligt behöver du starta en ny prenumeration)
 • På den nya telefonen, i sidomenyn: Logga in i appen. All din data hämtas från vår molntjänst och är nu tillgänglig på både din gamla och din nya telefon

Vad är skillnaden på Google-, Apple-konto och ett konto för att lagra data?

Appen använder två olika konton för att hantera olika funktioner. I och med att funktionerna bara finns i betal-versionen är de dock beroende av varandra.

 • Betal-ID - Du betalar för prenumerationen via Googles eller Apples betaltjänst. Om du använder samma ID på flera telefoner betalar du bara en gång
 • App-inloggning - Appen ger möjlighet att lagra POIer m.m. För att se dessa på flera telefoner behöver du logga in i appen (just nu stödjer vi inloggning via Google och Facebook-konton)
 • För att se samma POIer m.m. på flera telefoner loggar du in med samma app-inloggning på båda telefonerna. I och med att denna inloggning är separat från Betal-ID fungerar den oberoende av om du har en blandning av iOS- och Android-telefoner eller bara t.ex. iPhone/iPad.

Jag har en Pro-prenumeration, men ser den inte på min nya iPhone/iPad?

Se till att vara inloggad med samma Apple ID. Använd sidomenyn > Produkter > Återställ Pro-versionen för att få tillgång till Pro-funktionerna på din nya iPhone/iPad.

Jag ser inte min plats på kartan/fart uppdateras inte

Kontrollera att du givit appen tillgång till din platsinfo.

Android: Gå in i Androids Systeminställningar > Appar > Eniro På Sjön > Behörigheter och se till att Plats är aktivt

iOS: Klicka på den röda No GPS ikonen och följ instruktionerna

Positionen i min iPad är inte korrekt

iPad-modeller med enbart WiFi (de saknar alltså SIM-kort) har ingen GPS. Den kommer bara att ibland kunna lokalisera dig när du är uppkopplad till ett WiFi-nät och inte alls när du saknar tillgång till WiFi. Lokala HotSpots via telefonen förmedlar inte geoinformation kontinuerligt så det hjälper inte. För att kunna se din position måste du alltså ha en “iPad Wifi + Cellular”

Vilka farvatten täcks av tjänsten?

Eniro På sjön erbjuder gratis Sveriges kuster samt Vänern, Vättern och Mälaren. Du kan dessutom köpa till tillgång till andra länder via Pro-prenumerationen eller som separata prenumerationer. Titta i appen i sidomenyn: Produkter.

AIS - en viss båt saknas

Vi får data via landbaserade AIS-mottagare. Dessa fångar ibland inte upp alla båtar. Vissa båtar mindre än 45 m filtreras dessutom bort av norska Kystverket av integritetsskäl. Fiskebåtar ned till 15 m ska dock visas.

Symboler på sjökortet

Kartorna använder Sjöfartsverkets symboler http://www.sjofartsverket.se/pages/1681/beteckningar_INT_contour.pdf

Var hamnar GPX-filerna på Android-telefoner?

GPX-filerna lagras i mappen Download/ och döps till Eniro-Nautical_[datum].gpx

Hur kommer jag i kontakt med Eniro På sjöns kundtjänst?

Det snabbaste sättet för dig att få hjälp med Eniro På sjön är att gå in i appen, välja Vanliga frågor i menyn och sedan klicka på den lilla mail-symbolen uppe i högra hörnet. Då kommer du direkt till vårt app-team, samtidigt som de kan ta del av nödvändig information om appen.