Om Helsjön Folkhögskola

HELSJÖN FOLKHÖGSKOLA är skolan för dig som vill växa som människa i mötet med andra. Våra kunniga och engagerade lärare hjälper dig att nå dina studiemål.

Om skolan

Den vackra och lugna omgivningen ger dig studiero och kökets goda mat ger dig energi. På Helsjön arbetar vi ständigt för en så god miljö som möjligt, både inne och ute. Helsjön ligger i sydvästra Västergötland på gränsen till Halland, ca 6 mil från Göteborg och Borås, 3 mil från Varberg och Kungsbacka och 5 kilometer från Horred.

Helsjön folkhögskola är knuten till Göteborgs stift. Det är en skola på kristen grund med en vilja till öppenhet och respekt för alla.

Allmän kurs

På allmän kurs kan du läsa in grundläggande behörighet för högre studier. Du kan också läsa in de kurser du behöver för att gå en yrkesutbildning. Kanske vill du läsa ett år hos oss bara för att det är så roligt?

Oavsett vem du är erbjuder vi dig en stimulerande studiemiljö där du får utforska spännande ämnen tillsammans med andra. Vi utgår ifrån dina erfarenheter och behov, både i det dagliga arbetet och i upplägget av studierna. Längtar du efter halsbrytande filosofiska debatter eller vill du i lugn och ro ta itu med matten? Vi vill vara en skola som ger både utmaning och trygghet. För dig som behöver hjälp med läsande och skrivande finns det möjlighet till extra stöd och ett lägre studietempo.

Mötet mellan människor är viktigt för oss eftersom vi tänker att det är där vi lär oss som mest om oss själva och världen. Vi arbetar ofta ämnesöverskridande eftersom vi tror att vi lär oss bäst när kunskap sätts in i ett sammanhang.

För dig som vill finns det möjlighet att sätta guldkant på studierna genom att välja någon av fyra inriktningar: foto, konst, pop/rock eller psykologi. När du väljer en inriktning får du undervisning i ämnet en eller två eftermiddagar i veckan, men även övriga skolämnen färgas av den inriktning du valt. Dessutom har du tillgång till konstverkstäder, fotostudio och musikstudio efter skoltid.

Lugnet på Helsjön och lärare som bryr sig om dig ger dig studiero. Naturen runt skolan är fantastisk. Men det bästa med Helsjön är kanske ändå att vi är en precis lagom stor skola. Då kan vi lära känna alla som går här och upptäcka nya sidor hos varandra. Det finns alltid mer hos en människa än det man ser på utsidan.

Musiklinjen

Musiklinjen på Helsjöns folkhögskola ger dig en god och stabil grund för vidare studier på Musikhögskolan och en framtid som musiker eller musikpedagog. Den passar också dig som vill använda musiken i ett annat yrke – exempelvis som förskollärare, lärare eller församlingspedagog. Du som vill ta en paus från annat för att utveckla dig musikaliskt är också välkommen. Kunskaperna du får här har du nytta av hela livet. Om du är beredd att satsa får du mycket tillbaka.

Musiklinjen erbjuder:

Individuell undervisning, ensemblespel och handledning i att förstå och förmedla olika typer av musik. Skolans pedagoger har fördjupningar i gitarr, piano, sång och rytmik. Har du annat huvudinstrument anlitar vi externa pedagoger.

Konserter och föreställningar är en mycket viktig del av undervisningen och skapas tillsammans av lärare och studerande. Vi har framföranden minst en gång i månaden. Vi spelar också för varandra i mindre grupper som en del av de gemensamma lektionerna.

Vi har temaveckor en gång per termin. Under läsåren 2017-2019 kommer vi att arbeta tillsammans under följande teman: ”Musiken och hjärnan”, ”Musiken och texten” samt ”Musiken och barnen”.

Bibellinje med volontäruppdrag

Längtar du efter att …

…utforska och fördjupa din tro genom undervisning och reflektion?

…bli mer bekant med Bibeln?

…möta människor i Egypten?

– Då är Helsjöns bibellinje rätt kurs för dig!

På Bibellinjen på Helsjöns folkhögskola fördjupar vi oss i Bibeln, Gamla och Nya testamentet, i kristendomens framväxt och kyrkans tro och liv. Vi studerar Bibelns profeter och undersöker vad kyrkans profetiska uppdrag betyder i vår tid. I Böneskolan övar vi oss att lyssna till Guds röst och i att be för varandra. Vi får även tillfälle att brottas med argumenten för kristen tro – och skärskåda de klassiska invändningarna mot den.Vi har temaaktiviteter, ofta med inbjudna gäster och tillsammans ansvarar vi för skolans andakts- och gudstjänstliv.

Kyrkans grundkurs på distans

- Funderar du på att arbeta inom Svenska kyrkan?

- Vill du veta mer om Svenska kyrkans identitet och verksamhet?

- Arbetar du redan i kyrkan och vill ha en fördjupning i kyrkans tro och liv?

Då kan Kyrkans grundkurs på distans vara något för dig.

Att gå Kyrkans grundkurs innebär att du får bearbeta och fördjupa dina kunskaper och din förståelse av Svenska kyrkans tro och liv. Genom möten och samtal med andra utifrån de kunskaper och erfarenheter som var och en för med sig får du möjlighet att bearbeta din tro och kallelse. Dessutom utvecklar och fördjupar vi vår kännedom om Svenska kyrkan genom lektioner, litteratur, föreläsningar, arbetsuppgifter och ett gemensamt andaktsliv.

Kyrkans grundkurs på Helsjön

Kursen är en halvfartskurs på distans med regelbundna kursträffar på Helsjön folkhögskola och däremellan uppgifter i vårt ”klassrum” på nätet.

För dig som vill gå kursen gäller följande:

- Du måste kunna delta vid kurstillfällena på skolan.

- Under kurstillfällena förväntas du bo på skolans kursgård.

- Du ska ha tillgång till dator med internetuppkoppling.

- Du ska vara beredd att möta andra kursdeltagare i en ”hemgrupp” någon gång mellan varje träff på skolan.

Innehållet i denna modul är ändrat av användare

Bildgalleri

  • Helsjön Folkhögskola Folkhögskolor, Mark - 1
  • Helsjön Folkhögskola Folkhögskolor, Mark - 2
  • Helsjön Folkhögskola Folkhögskolor, Mark - 3
  • Helsjön Folkhögskola Folkhögskolor, Mark - 4
  • Helsjön Folkhögskola Folkhögskolor, Mark - 5
  • Helsjön Folkhögskola Folkhögskolor, Mark - 6
  • Helsjön Folkhögskola Folkhögskolor, Mark - 7
  • Helsjön Folkhögskola Folkhögskolor, Mark - 8
  • Helsjön Folkhögskola Folkhögskolor, Mark - 9
  • Helsjön Folkhögskola Folkhögskolor, Mark - 10

Helsjön Folkhögskola, Företagsinformation

Officiell information

Juridiskt namnVästsvenska Stift f Kyrklig Folkhögskola
BolagsformStiftelse/Fond
Datum för upprättande01.01.1971
Org.nr:8572009853
ArbetsgivaravgiftRegistrerad
Aktiekapital0
Omsättn.intervall-
F-skattJa, registrerad för F-skatt
Registrerad för momsJa
SNI-bransch85592 Folkhögskoleutbildning, 02101 Skogsförvaltning

Exekutiva befattningar/Administration