Tillbaka till artikelarkivet
Artikeln innehåler sponsrat innehåll

Så kan du betala dina fakturor med ett kreditkort

Så kan du betala dina fakturor med ett kreditkort

I takt med att digitala betallösningar blir allt vanligare söker många efter flexibla alternativ för att hantera sin ekonomi. Att använda ett kreditkort för att betala fakturor kan till exempel erbjuda både flexibilitet och potentiella belöningar, vilket vi kommer att förklara närmare i denna guide.

Vi kommer också ge tips på hur du kan använda ditt kreditkort för att betala räkningar och vad du bör tänka på för att maximera fördelarna och undvika fallgroparna.

Hitta ett kreditkort att använda för fakturor

Som du kan läsa mer om i stycket nedan, är det inte alla kreditkort som har stöd för att betala räkningar och fakturor, så då behöver du istället använda tredje parts verktyg för en mindre avgift.

Men om ditt huvudsakliga mål med ditt kreditkort är att betala just fakturor, så behöver du hitta rätt kort. På kreditkortsval.se har man skapat detaljerade jämförelse av de bästa kreditkorten med stöd för betalning av faktura. Där kan du enkelt granska korten och välja ett som passar dig och dina behov.

Två metoder för att betala faktura med kreditkort

Det finns huvudsakligen två metoder för att betala dina fakturor med ett kreditkort: direktbetalning där kreditkortet accepteras som betalningsmedel och via betaltjänster som fungerar som mellanhänder.

Metod 1: Direktbetalning

Om din kreditgivare tillåter det, kan du betala direkt via ditt konto hos dem. Då loggar du helt enkelt in på ditt konto och följer instruktionerna för att betala en faktura eller räkning.

Detta är den enklaste metoden men är inte alltid tillgänglig. Ett exempel på en bank som tillåter detta är Resurs Bank.

Metod 2: Tredjeparts tjänster (Billhop och Betalo)

Om du inte har möjlighet att betala direkt via din kreditgivare, kan du istället använda dig av betalningsplattformar. De två största och mest använda i Sverige idag är Billhop och Betalo.

Med dessa två tjänster kan du, mot en mindre avgift, betala alla dina fakturor och räkningar oavsett vilket kort du har.

Avgiften för att betala varierar men brukar ligga på mellan 0,5 och 3 %, beroende på typen av faktura och vilket kort du använder.

För- och nackdelar

Fördelar:

  • Flexibilitet: Du kan hantera betalningar när det passar dig.
  • Räntefria dagar: Dra nytta av kreditkortets räntefria dagar för mindre kostnad.
  • Bonus och poäng: Många kreditkort erbjuder belöningar som poäng eller cashback när du använder kortet*.

*Med vissa kreditkort så kvalificerar inte räkningar och fakturor till bonuspoäng.

Nackdelar:

  • Ränta: Om du inte betalar av kreditkortsskulden inom den räntefria perioden tillkommer ränta på beloppet.
  • Avgifter: Tjänster som Billhop och Betalo tar ut en serviceavgift.

Detta bör du tänka på

Om du vill betala en faktura eller börja betala alla dina räkningar med ett kreditkort, så finns det ett par faktorer du bör överväga innan.

  1. Välj rätt kreditkort: Utvärdera vilka kort som erbjuder bäst förmåner för just dina behov.
  2. Ha en budget: Förstå din ekonomiska situation och planera dina utgifter.
  3. Använd kreditkortet ansvarsfullt: Betala alltid dina räkningar i tid för att undvika räntor och påverkan på din kreditvärdighet.

Lär dig mer om ämnet

För mer detaljerade instruktioner om hur du kan gå tillväga rekommenderar vi att du besöker antingen Billhop eller Betalo. Där hittar du all information du kan tänkas behöva om att betala fakturor med ett kreditkort.

Du kan också alltid vända dig till din kreditgivare eller bank för att få mer information om hur just de hanterar fakturabetalningar.

Publicerad 17-May-2024