Om Arbetets museum

På Arbetets museum möter du berättelser om människors yrkesliv och vardagsliv. Du hittar oss i hjärtat av Norrköping, i den unika industribyggnaden Strykjärnet. Här finns också restaurang, café, konferensverksamhet och museibutik. Fri entré och öppet nästan alla dagar på året.

Verksamhet

Arbetets museum är en nyskapande mötesplats för samtal om människors arbete, liv och villkor. Vi vill hellre väcka frågor än ge enkla svar. Vi vill inspirera till egna tankar, funderingar och diskussioner. Vi vill också låta många olika röster komma till tals.

Arbetets museum är ett samtidsmuseum med fokus på arbete och arbetsliv. Vår utgångspunkt är att varje människas liv är värt att berätta om i ord och bild. Vårt kärnvärde alla människors lika värde styr planeringen i allt vårt arbete – från projektidéer till visningar för skolklasser och allmänhet. Våra utställningar, seminarier och programverksamhet utgår från ledorden arbete, genus, klass, makt, generation och etnicitet.

Utställningar

Arbetets museum är ett ovanligt museum. Vi samlar nämligen inte på föremål – utan på personers minnen och historier. Om dessa berättar vi sedan i ord och bild. Våra utställningar handlar om arbete och vardagsliv, industrisamhällets kulturarv och det mångkulturella samhället. Vi tar ofta upp frågor om manligt och kvinnligt, demokrati och mänskliga rättigheter. Ett av våra specialområden är dokumentärfotografi, och varje år visas cirka 10 fotoutställningar på museet.

Något för alla

På Arbetets museum finns det saker att göra för alla åldrar. Varje dag kan små och stora barn delta i Museideckarna, en upptäcktsfärd där barnen får hjälpa vår maskot Myran att hitta sina borttappade bilder med hjälp av ledtrådar. På helger och lov har vi extra aktiviteter för barn, till exempel så kan barn och vuxna skapa tillsammans i vår kreativa verkstad på plan 5. Vi har också debatter och kulturkvällar, samt anordnar seminarier och konferenser.

Hungrig eller shoppingsugen?

I huset hittar du både Restaurang Laxholmen där du kan äta lunchbuffé varje vardag, samt Café Strykjärnet som serverar fika och lättare maträtter. Passa också på att kika in i museets egen butik, som säljer allt från små roliga leksaker till smarta köksprylar och svenska designklassiker.

Bildgalleri

  • Arbetets museum Museum, Norrköping - 1
  • Arbetets museum Museum, Norrköping - 2
  • Arbetets museum Museum, Norrköping - 3
  • Arbetets museum Museum, Norrköping - 4
  • Arbetets museum Museum, Norrköping - 5
  • Arbetets museum Museum, Norrköping - 6
  • Arbetets museum Museum, Norrköping - 7
  • Arbetets museum Museum, Norrköping - 8
  • Arbetets museum Museum, Norrköping - 9
  • Arbetets museum Museum, Norrköping - 10

Arbetets museum, Företagsinformation

Officiell information

Juridiskt namn

Stiftelsen Arbetets Museum

Bolagsform

Stiftelse/Fond

Datum för upprättande

19.08.1984

Org.nr:

8250017822

Arbetsgivaravgift

Registrerad

Aktiekapital

0

Omsättn.intervall

-

F-skatt

Ja, registrerad för F-skatt

Registrerad för moms

Ja

SNI-bransch

91020 Museiverksamhet

Exekutiva befattningar/Administration